to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Την αλλαγή πορείας της Βραζιλίας για το Κλίμα θα ανακοινώσει ο νέος πρόεδρος Λούλα

Στην COP27, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λούλα, θα προσφερθεί να φιλοξενήσει κάποια από τις επόμενες παγκόσμιες συνόδους, ίσως αυτή του 2024.


Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θα προσφερθεί να φιλοξενήσει μελλοντική παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα όταν θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην εικοστή έβδομη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, δήλωσαν πηγές ενημερωμένες σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τετάρτη.

Ο Λούλα σκοπεύει να αναγγείλει την αναμόρφωση της πολιτικής της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής ως προς το περιβάλλον στο Σαρμ ελ Σέιχ, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης νέας εθνικής αρχής αρμόδιας για το κλίμα, που θα επιβλέπει και θα συντονίζει το έργο των υπουργείων και των δημόσιων φορέων για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν πως ο Λούλα θα προσκαλέσει τον ΟΗΕ να οργανώσει κάποια από τις προσεχείς COP στη Βραζιλία, πιθανόν αυτήν του 2025.

Ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, έχει δεσμευτεί πως θα αποκαταστήσει τον ρόλο της Βραζιλίας στις διεθνείς προσπάθειες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα δέχθηκε σειρά επικρίσεων για την πολιτική της επί των ημερών του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Υπό τον πρόεδρο Μπολσονάρου η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έφθασε σε υψηλό 15ετίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος ακύρωσε πολλά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, πίεσε να υπάρξουν περισσότερες εκμεταλλεύσεις ορυκτών και καλλιεργήσιμων γαιών στην περιοχή.

Ο Μπολσονάρου εξάλλου διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθεί η COP25 στη Βραζιλία το 2019, όταν ήταν ακόμη εκλεγμένος πρόεδρος.

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να οργανώσουν την COP28 το 2023 στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα γίνει η σύνοδος του 2024, πάντως έχει προσφερθεί να τη φιλοξενήσει η Αυστραλία.

Χθες ο Λούλα δήλωσε ότι θα αρχίσει να παίρνει οριστικές αποφάσεις για τα μέλη της κυβέρνησής του αφού επιστρέψει από την Αίγυπτο.

Οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος εξέφρασαν ανακούφιση για τη νίκη του Λούλα την 30ή Οκτωβρίου, καθώς υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα προστατέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και θα αποκαταστήσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λούλα αναμένεται να είναι παρών τη δεύτερη εβδομάδα της COP27. Δεν θα είναι μέλος της επίσημης βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας. Ο κ. Μπολσονάρου δεν αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)