to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 18.09.2016

Κοινωνία

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμήθηκε σήμερα στο χώρο του μνημείου, στην περιοχή Σελί Αμιρών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και πλήθους κόσμου.


Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ενώ στέφανα στο μνημείο κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Βιάννου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διεκδικήσεων Γερμανικών οφειλών, εκπρόσωποι στρατιωτικών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς.

Ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος από τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Διακάκη και στη συνέχεια προσκλητήριο νεκρών και ο Ύμνος της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου «Στάθης Μάστορας».

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δήλωση του, αφού αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα, επισήμανε: «Οφείλουμε να έχουμε μνήμη σ’ αυτά τα γεγονότα όχι για να συντηρούμε και να πυροδοτούμε την εκδίκηση αλλά για να αποτρέπουμε τέτοιου είδους δραματικές καταστάσεις που μόνο πόνο σκορπούν στις ψυχές των ανθρώπων».

«Εβδομήντα τρία χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικά και τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ακόμη, ανέφερε ότι «οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε, ειδικά ζητάμε από την κυβέρνηση, από την εκάστοτε κυβέρνηση, να διεκδικεί τις αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Οφείλουν να δώσουν στις οικογένειες όλες που οι άνθρωποι τους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και στράφηκαν ενάντια στον κατακτητή, αυτό που πρέπει».

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τόνισε: «Τιμάμε σήμερα την μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, θύματα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που έχει επιδείξει η ναζιστική κατοχή. Είμαστε εδώ σε ένα αγώνα μνήμης ενάντια στη λήθη και ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο καθήκον της διεκδικώντας τις πολεμικές αποζημιώσεις για να βρουν επιτέλους δικαίωση, και ανάπαυση οι ψυχές των αθώων θυμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, και να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ σε ένα αγώνα που δεν θα αφήσουμε ποτέ να έλθει η λήθη αλλά καθημερινά με κάθε τρόπο θα διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα μας».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε αταλάντευτα να παλεύουμε και να διεκδικούμε την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Απαιτούμε και δεν επαιτούμε».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για τη δικαίωση όλων εκείνων που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, για να ζούμε σήμερα με αξιοπρέπεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)