to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 19.09.2015

Κοινωνία

Τιμή στη μνήμη του αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας Κώστα Γεωργάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από την επέτειο της ηρωικής θυσίας του Κώστα Γεωργάκη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης την 1η Οκτωβρίου στην αίθουσα της Ιονίου Βουλής καθώς και παράλληλης έκθεσης φωτογραφικού, αρχειακού και κινηματογραφικού υλικού που θα διαρκέσει μία εβδομάδα.


Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Χρήστος Μωραΐτης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 19 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται σαράντα πέντε χρόνια από τότε που ο συμπατριώτης μας Κώστας Γεωργάκης, τέτοια μέρα το 1970, σε ηλικία 22 ετών, τα ξημερώματα, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας «Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα.»

Σήμερα στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή στα Ιταλικά: Al Giovane Greco Constantino Georgakis che à sacrificato i suoi 22 anni per la Libertà e la Democrazia del suo paese. Tutti gli Uomini Liberi rabbrividiscono davanti al suo Eroico Gesto. La Grecia Libera lo ricorderà per sempre που μεταφράζεται: Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του.    Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα.

Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και συχνά κάτω από την σκόνη του καλύπτονται και τελικά λησμονιούνται πράξεις, θυσίες, ηρωισμοί, σύμβολα, ημερομηνίες. Ακόμα χειρότερα μετά την λησμονιά έρχεται η διαστρέβλωση, ο ανασκολοπισμός, η συκοφάντηση, πράγματα πολύ συνηθισμένα, δυστυχώς πια, σε μια εποχή που πολλοί επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία εξαλείφοντας τις «ανορθογραφίες» που ακόμα εμπνέουν τους λαούς και τους βοηθάνε να θυμούνται την ιστορία, τις δυνατότητές τους.

Το γεγονός σιγά-σιγά ξεθωριάζει στη συλλογική μνήμη. Γι’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π,Ι.Ν., αποφάσισε να τιμήσει την  μνήμη του αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας με εκδήλωση που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου στην αίθουσα της Ιονίου Βουλής. Ταυτόχρονα θα εγκαινιαστεί στον ίδιο χώρο έκθεση με φωτογραφικό, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ώστε να μπορούν να την επισκεφθούν οι κερκυραίοι πολίτες, άλλοι για να θυμηθούν και άλλοι για να μάθουν».      

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)