to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια νέα επίθεση στις κατοικίες και στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου

Τι σημαίνει η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς για οφειλές στο Δημόσιο στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας


Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος, που χειρίζονται οι Κυβερνητικοί την προεκλογική περίοδο όχι μόνο για τις συκοφαντίες, τις διαστρεβλώσεις των δηλώσεων των υποψηφίων της αντιπολίτευση και γενικότερα τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αλλά και για την επιβολή της μη δημοσίευσης (ούτε καν αναφορά) των προβλημάτων, που προκαλούν οι δεσμεύσεις και οι υπογραφές τους στα μνημόνια.  Για παράδειγμα δεν είδε κανείς να προβάλλεται από κανένα ΜΜΕ η μεταχείριση των ομολογιούχων, που τιμωρούνται γιατί εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες μιας ζωής στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες αποζημιώνονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δεν διάβασε, ούτε άκουσε κανείς για τις 17 αυτοκτονίες, που ήδη έχουν σημειωθεί από τους ομολογιούχους αυτούς. Δεν διάβασε κανείς για τους ζημιωθέντες από τις ασφαλιστικές εταιρίες ΑΣΠΙΣ και Commercial Value, που έχουν υποστεί τις ψεύτικες υποσχέσεις, μέχρι τώρα, του Σαμαρά και Βενιζέλου, ενώ υπάρχουν ασφαλισμένοι, που έχουν στερηθεί το εισόδημά τους και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για την υγεία τους.

Αναφέρεται επίσης και το θέμα των καθαριστριών, που αν δεν αναλάμβαναν μόνες τους τον αγώνα τους με θυσία και αυταπάρνηση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα κέρδιζαν τη δημοσιότητα και τελικά την νίκη.

Επίσης θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει και άλλες περιπτώσεις εκκωφαντικής σιωπής των ΜΜΕ και των κυβερνητικών υποψηφίων, αλλά το χειρότερο είναι αυτό, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση να επισφραγίσει με νόμο μέχρι το τέλος Ιουλίου, (αν προλάβει βέβαια και δεν έχει ανατραπεί μέχρι τότε), και δεν έχει αναφερθεί σε κανένα ΜΜΕ:

Στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MOU), που έχει υπογραφεί πρόσφατα, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής:

  • Η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.

  • Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση, που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος.

  • Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα, που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με αυτό τον τρόπο τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά, που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο αδιαφορεί αν από τη διαδικασία αυτή χάνουν οι φορολογούμενοι την περιουσία τους, και από το άλλο μέρος διατηρεί τις υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό των φόρων στην περιουσία και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δηλαδή για τον υπολογισμό των φόρων και χαρατσιών διατηρείται η αντικειμενική αξία, αλλά για όλα τα άλλα δεν ισχύει και δεν προστατεύεται η ιδιωτική περιουσία σύμφωνα με συνταγματικό όρο.


Διευκρινίζεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο είναι η αντικειμενική του αξία.     

Τα ακίνητα, που βγαίνουν μέχρι τώρα στον πλειστηριασμό είναι ελάχιστα εξαιτίας των περιορισμών της νομοθεσίας. Δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να«χτυπήσει» ένα ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξία, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί τον πλειστηριασμό σε ακύρωση, αφού δεν υποβάλλονται προσφορές, εκτός και αν πρόκειται για ακίνητο μεγάλης αξίας που χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο».  Αυτό θεωρείται η αιτία ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών, που γίνονται είναι πολύ μειωμένοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Συγκεκριμένα το 2009 είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στους 48.000, το 2011 μειώθηκαν σε 44.100 και το 2012 πραγματοποιήθηκαν μόλις 26.000 πλειστηριασμοί.

Αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, που είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης, η εφορία θα βγάζει στο σφυρί ακίνητα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι-οφειλέτες να χάνουν τα ακίνητα τους άμεσα, για να εισπράττει το Δημόσιο ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Οι "οικονομικοί εγκέφαλοι" είπαν ότι πρέπει να ρίξουν τις τιμές για να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου χωρίς να υπολογίζουν την επίπτωση, που θα έχει στις περιουσίες των πολιτών, αλλά και στις τραπεζικές οφειλές.

Ένα παράδειγμα : Φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμη οφειλή στο Δημόσιο 1.000 € μπορεί να αντιμετωπίσει κατάσχεση και πλειστηριασμό της κατοικίας ή κάποιου ακινήτου του. Αν η αντικειμενική αξία της κατοικίας ή του ακινήτου του είναι 100.000 € και το έχει αποκτήσει με τραπεζικό δάνειο (π.χ. 80.000 €), τότε είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα.

Με τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής μπορεί να το πάρει κάποιος στον πλειστηριασμό για 30.000 € ή και χαμηλότερα, αφού η τιμή εκκίνησης μπορεί να μειωθεί είτε με απόφαση της Εφορίας είτε μετά από 2 άγονους πλειστηριασμούς.

Με τα 30.000 €, που θα εισπραχθούν, θα εξοφληθεί πρώτα το Δημόσιο (1.000 €) και το υπόλοιπο 29.000 € μείον τα έξοδα, θα πάει για μείωση του τραπεζικού δανείου. Το υπόλοιπο της τραπεζικής οφειλής, 50.000 € περίπου, θα παραμείνει ανεξόφλητη οφειλή χωρίς διασφάλιση και η τράπεζα, ή θα ζητήσει νέο ακίνητο για υποθήκη ή θα το καταγράψει ολόκληρο ως ζημιά.

Ο οφειλέτης θα μείνει χωρίς την κατοικία ή το ακίνητο του, (που θα έχει πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή) και θα χρωστάει και το υπόλοιπο του δανείου, με αποτέλεσμα να μείνει και άστεγος, ίσως και άνεργος.  

Η επόμενη αναμενόμενη ενέργεια, μετά από αυτό, είναι να ψηφίσουν οι ίδιοι άλλο νόμο, που θα επιτρέπει το δουλεμπόριο, έτσι ώστε να μπορέσει να ικανοποιηθεί και η τράπεζα, που θα μείνει χωρίς υποθήκη και χωρίς άλλη δυνατότητα να εισπράξει τις κόκκινες οφειλές από τους άστεγους, άνεργους και εξαθλιωμένους δανειολήπτες και φορολογούμενους;  

Θα δηλωθεί, όμως, επίσημα ότι ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο θα δώσουν «μάχη» με την τρόικα για να μην «περάσει» η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν δώσει πολλές τέτοιες «σκληρές μάχες» μέχρι σήμερα για να μεταπείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας… Αυτό και αν ακούγεται  ως ανέκδοτο…

Το βέβαιο είναι ότι μόνο η καθαρή νίκη της Αριστεράς και η αλλαγή της πολιτικής θα φέρουν λύσεις προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μόνο η ανατροπή τους θα σταματήσει την λιτότητα και την εξαθλίωση της κοινωνίας μας,  αλλιώς η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των καταστροφικών σχεδίων της, που περιλαμβάνουν και την άλωση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, αμέσως μετά τις εκλογές.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)