to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 01.06.2014

πηγή: skai.gr

Διεθνή

Times: Μαζικές δωροδοκίες $5 εκατ. για να δοθεί το Μουντιάλ στο Κατάρ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πριν την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου 2010 για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ ο καταριανός αντιπρόεδρος της FIFA χρησιμοποίησε «μαύρα» ταμεία και χέρι με χέρι χρηματισμούς προκειμένου να δημιουργήσει ένα «κύμα» υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας του


Νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν πως ο Καταρια
νός πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ δωροδόκησε πλήθος αξιωματούχων με ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια (3,6 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στη χώρα του, έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Το δημοσίευμα των Times στηρίζεται σε εκατομμύρια μυστικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων επιστολές, e-mails, και τραπεζικά εμβάσματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πριν την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου 2010 για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ ο κ. Μπιν Χαμάμ χρησιμοποίησε 10 «μαύρα» ταμεία προκειμένου να χρηματίσει ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους και να δημιουργήσει ένα «κύμα» υποστήριξης για την υποψηφιότητα της χώρας του.

Φέρεται επίσης να οργάνωσε πολυτελή γεύματα για αξιωματούχους από αφρικανικές χώρες, όπου τους έδωσε σχεδόν 400.000 δολάρια μετρητά.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους Times, ο κ. Μπιν Χαμάμ κατέβαλε περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ. Από αυτά τα χρήματα, τα $450.000 καταβλήθηκαν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. 

Πολλοί από τους αξιωματούχους που φέρονται να χρηματίστηκαν δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος του κ. Μπιν Χαμάμ, σύμφωνα με τους Times, ήταν να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα που θα ενίσχυε την καταριανή υποψηφιότητα.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με τις δραστηριότητες του κ. Μπιν Χαμάμ, σημειώνοντας πως ό,τι έκανε έγινε ανεξάρτητα από τη δική τους εκστρατεία.

Σημειώνεται πως ο κ. Μπιν Χαμάμ είναι ήδη ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στους κόλπους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τον Ιούλιο του 2011, αποκλείστηκε δια βίου από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για υποθέσεις χρηματισμού, και αφότου απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της FIFA. Η ποινή στην συνέχεια ακυρώθηκε, για να επιβληθεί εκ νέου στα τέλη του 2012.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)