to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 07.12.2012

Πολιτική

Τιμές - φωτιά: Στην Ελλάδα πληρώνουμε 3.000 ευρώ για φάρμακα, στη Γαλλία 1.000

Καπέλο ύψους έως και 300% πληρώνουν οι Έλληνες ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά φαρμάκων και ιατρικών υλικών.


Είναι ενδεικτικό ότι ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 632 ευρώ διατίθεται προς 3.300 ευρώ στην χώρα μας, όταν στην Γαλλία δεν ξεπερνά τα 1.087 ευρώ.
Η λίστα των παραδειγμάτων δεν σταματά εδώ: ένα άλλο ραδιοφάρμακο, το οποίο εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ, διατίθεται στην Ελλάδα αντί 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό πωλείται προς 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ραδιοφάρμακα χορηγούνται σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ώστε να απεικονίζεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια το υπό εξέταση όργανο.
Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο που διαβίβασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Βασίλη Φλωρίδη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, "Τα Νέα", όπως προκύπτει από τα αντίγραφα τιμολογίων, οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένο να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αφού οι τιμές τους είναι ακόμη και τριπλάσιες, σε σχέση με το εξωτερικό.
Εκτός όμως από τις τσουχτερές τιμές, οι ράμπο της Υγείας διαπιστώνουν σπατάλη στα ούτως ή αλλιώς ακριβά φάρμακα, που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο λογαριασμός για τους ασθενείς και τα Ταμεία.
Μάλιστα, οι παράνομες πρακτικές ισχύουν τόσο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όσο και σε κλινικές του ΕΣΥ.
Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από την έρευνα του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης προς 30 - 35 ευρώ, όταν η εταιρία του κλάδου τα προμηθεύει προς 17 ευρώ περίπου.


Πηγή: news247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)