to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:08 | 08.10.2013

Κοινωνία

Τιμά μια άδεια πλατεία τους ήρωές της;

Πιάνοντας κανείς το θέμα της «ανάπλασης» που ετοιμάζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, για την Πλατεία Ηρώων, θα μπορούσε να γράψει πολλά. Πάρα πολλά.


Θα μπορούσε να αρχίσει με το γιατί μια πλατεία που αναδιαμορφώθηκε πάλι το 2008 έχει ανάγκη για νέα ανάπλαση.‘Η εντελώς τυχαία γιατί τόσο η ανάπλαση του 2008 όσο και η πρόθεση για αυτήν του 2013 είναι λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.


Θα μπορούσε επίσης κανείς να αναρωτηθεί, πως γίνεται να ξεκινήσει κανείς να γκρεμίζει μια πλατεία, χωρίς να έχει ακόμα τα σχέδια για την «νέα» πλατεία.


Τέλος θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για το οικονομικό παρασκήνιο: που πάνε τα μάρμαρα που ξηλώνονται, ποιοί επενδυτές είναι μέσα σε αυτά τα έργα, τι παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια υποβόσκουν;


Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια άλλη σκοπιά απ’την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει την συγκεκριμένη παρέμβαση στον αστικό ιστό, η οποία αφορά στις χρήσεις του χώρου.


Όταν κάποιος ξεκινά να σχεδιάζει έναν δημόσιο χώρο, κάνει προτάσεις για χρήσεις του χώρου αυτού, στοχεύει σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κλπ. Αλλά αυτό δεν ξεπερνά την πρόταση, την εικασία ότι μια χρήση όντως θα υπάρξει. Όπως όμως καλά ξέρουμε, συχνά οι ειδικοί αναιρούνται και η ίδια η ζωή τραβά τον δικό της δρόμο.


Αυτή είναι και η υπόθεση της πλατείας Ηρώων. Δεν σχεδιάστηκε ποτέ ως skatepark ή κάτι παρεμφερές. Αλλά καταστάσεις εκτός της φαντασίας ή γνώσης της σχεδιαστικής ομάδας έφερε εδώ και χρόνια μια συγκεκριμένη ομάδα στην πλατεία, η οποία ρίζωσε για τα καλά. Ακόμη και στην ανάπλαση του 2008 που υπήρξε μια διακριτικότερη προσπάθεια εκτοπισμού των skaters, το αποτέλεσμα δεν ήταν το θεμιτό για την δημαρχεία.


Έτσι και σήμερα, ο δήμαρχος υπόσχεται στα παιδιά ένα εξειδικευμένο skatepark εκτός κέντρου του Αμαρουσίου, μια υπόσχεση βέβαια που έχει ξαναδωθεί από το 2004 χωρίς να έχει υλοποιηθεί ποτέ. Μια πρόταση που σημαίνει τί; (έστω ότι γινόταν...)


Ότι μια ζωντανή δραστηριότητα της πόλης μας, μια αθλητική και καλλιτεχνική κοινότητα νέων δεν χωρά πια στα σχέδια του κύριου Πατούλη.  Ότι, όπως μια χωματερή, όπως ένα πάρκινγκ λεωφορείων του δήμου, μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε, και κατά προτίμηση μακρία από το (κάποτε ζωντανότερο) εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου.


Να διωχθούν οι νέοι άνθρωποι από την πλατεία που οι ίδιοι κατά γενιές ζωντάνεψαν, να διωχθούν αυτοί και αυτές που την έκαναν διεθνές τοπόσημο για την κοινότητα του skate. Και στην θέση τους? Κι άλλα τραπεζάκια από τις γύρω καφετέριες, σε μια πλατεία σύμβολο της εξουσίας του δημάρχου. Κι άλλη μια πλατεία αποστειρωμένη από την νεολαία, άλλη μια πλατεία με μόνο λειτουργικό σκοπό την όποια καταναλωτική δραστηριότητα. Μια στάση για πελάτες του εμπορικού κέντρου του αμαρουσίου, όπου ως πελάτες θα πρέπει να καταναλώσουν έναν καφέ, μια κρέπα, και μαζί με αυτά, ίσως άθελά τους, τις αναμνήσεις μιας πλατείας ζωντανής, δημιουργικής, ανέμελης.
   


ΥΓ: Δυστυχώς όμως για τον δήμο, και αυτό το τελευταίο σενάριο φαντάζει αποτυχημένο, καθώς η πολιτική αυτής της δημαρχίας, όπως και της προηγούμενης, δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Οπότε η εμπλοκή και υπεράσπιση του Μall από τις τελευταίες δημοτικές αρχές διέλυσε και τον κάποτε διαδημοτικό εμπορικό χαρακτήρα του κέντρου μας, αφήνοντας εν μέσω κρίσης πεζόδρομους προς ανάπλαση, ανάμεσα σε κίτρινα χαρτάκια με το μήνυμα «ενοικιάζεται».

*στην πλατεία Ηρώων έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν διοργανώσεις σχετικά με το skate με αθλητές από πολλά μέρη του κόσμου. Η διεθνής αναγνωρισιμότητα της πλατείας στην κοινότητα αυτή γίνεται σήμερα φανερή και μέσα από την στήριξη διεθνών φορέων και αθλητών της.


Μπέννινγκ Κωστής, φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, μέλος νέων ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)