to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 30.10.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Τιμ Κουκ της Apple: «Υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος»

Το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, παραδέχτηκε δημοσίως τον σεξουαλικό του προσανατολισμό για πρώτη φορά και μετά από χρόνια φημών που τον ακολουθούσαν σχετικά με το αν είναι ή όχι γκέι.


Σε κείμενο που έστειλε στην ιστοσελίδα του Businessweek ο Κουκ γράφει: «Αν και ποτέ δεν έχω αρνηθεί τη σεξουαλικότητά μου, δεν την έχω αναγνωρίσει δημοσίως μέχρι τώρα. Έτσι, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Είμαι υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος, και θεωρώ ότι το να είμαι γκέι είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έδωσε ο Θεός. Μου έχει δώσει μια βαθύτερη κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι στη μειοψηφία καθώς κι ένα "παράθυρο" να δω πως είναι να ζεις με τις προκλήσεις που οι άνθρωποι σε άλλες μειονοτικές ομάδες βιώνουν κάθε μέρα.

Έχω περισσότερη κατανόηση και συμπάθεια για τους άλλους, γεγονός που με έχει οδηγήσει σε μια πιο πλούσια ζωή. Ήταν σκληρή και δυσάρεστη μερικές φορές, αλλά αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να είμαι ο εαυτός μου, να ακολουθήσω τη δική μου πορεία και να καταφέρω να εξυψωθώ πάνω από τις αντιξοότητες και τη μισαλλοδοξία.

»Επίσης, με έχει κάνει σκληροτράχηλο, που είναι πολύ χρήσιμο αν τυγχάνει να είσαι διευθύνων σύμβουλος της Apple».

Ο Κουκ δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα για τη σεξουαλική του ταυτότητα: «Σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, προσπάθησα να κρατήσω την προσωπική μου ζωή σε ένα βασικό επίπεδο. Έχω ταπεινή καταγωγή και δεν θέλω να τραβάω την προσοχή πάνω μου, αντιθέτως θα ήθελα ο κόσμος να επικεντρώνεται στα προϊόντα της Apple».

Ωστόσο, εντός των κλειστών τειχών της εταιρίας, πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν την αλήθεια για τον Κουκ, έναν άνθρωπο που είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε Παρελάσεις Υπερηφάνεις και σε ομιλίες του υποστήριζε με θερμή το δικαίωμα της γκέι και λεσβιακής κοινότητας.

«Πολλοί συνάδελφοι στην Apple γνωρίζουν ότι είμαι γκέι και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που με αντιμετωπίζουν. Φυσικά, είχα την καλή τύχη να εργάζομαι σε μια εταιρεία που αγαπά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και γνωρίζει ότι μπορεί να ανθίσει μόνο όταν κανείς αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο εγώ» τονίζει στο άρθρο του ο επικεφαλής της Apple για να καταλήξει: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων».

Το πόσο «φανερό» ήταν όλα αυτά τα χρόνια το μυστικό του Κουκ φαίνεται και από το γεγονός πως το LGBT περιοδικό Out Magazine, το 2011 τον είχε κατατάξει στην κορυφή της λίστας με τους «ομοφυλόφιλους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόσμο».

Τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια μις πρωινής ζωντανής εκπομπής, ο παρουσιαστής του CNBC, Σάιμον Χομπς είχε υποπέσει σε γκάφα, «μαρτυρώντας» για πρώτη φορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Κουκ.

Στην εκπομπή, που είχε ως θέμα συζήτησης τις δημόσιες αποκαλύψεις της ομοφυλοφιλίας υψηλά ιστάμενων επιχειρηματιών, όπως αυτή του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΒΡ, Τζον Μπράουν, ο Χομπς είπε: «Νομίζω ότι ο Τιμ Κουκ είναι ανοιχτός σχετικά με το ότι είναι στο τιμόνι της Apple και είναι γκέι, έτσι δεν είναι;»

Ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και αμηχανίας και κατόπιν ο Χομπς κατάλαβε το ατόπημά του και συμπλήρωσε ότι «θεέ μου, ήταν λάθος αυτό; Νόμιζα, ότι το είχε παραδεχθεί δημόσια!» Τότε, ο Κουκ δεν είχε επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί τον ισχυρισμό του Χομπς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)