to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 23.10.2017

Κοινωνία

Τήλος, το νησί που σώθηκε χάρη στους πρόσφυγες

Νέα πνοή δόθηκε στην οικονομική ζωή του τόπου, χάρη στην ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της Τήλου, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Αγγελικής Κουρούνη στη La Libre Belgique


«Τήλος, το νησί που σώθηκε χάρη στους πρόσφυγες» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ της Αγγελικής Κουρούνη στη La Libre Belgique (έκδοση Σαββατοκύριακου), το οποίο περιγράφει πώς η ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της Τήλου έδωσε νέα πνοή στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ως αποτέλεσμα, ο ντόπιος πληθυσμός, ενώ στην αρχή δεν επιθυμούσε την κατασκευή προσφυγικού καταυλισμού, αναζητά πλέον τρόπο να πειστούν οι οικογένειες των προσφύγων να μείνουν μόνιμα στο νησί. Η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά, σημειώνει, μάλιστα, ότι οικογένειες που εδώ και χρόνια είχαν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων μέσων διαβίωσης, επέστρεψαν με τα παιδιά τους και για πρώτη φορά πέρυσι -από το 1970- υπήρχαν 20 παιδιά στο σχολείο. Προκειμένου, εξάλλου, να προωθήσει τις δυνατότητες απασχόλησης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η δήμαρχος εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή των φημισμένων τυριών του νησιού, πρωτοβουλία για την οποία απαιτείται βέβαια χρηματοδότηση, αλλά θα εξασφαλίσει εργασία τόσο στους Τηλιακούς, όσο και στους πρόσφυγες.

«Ένας μικρός βράχος με μεγάλες ιδέες» επισημαίνει στο ίδιο ρεπορτάζ η συντάκτρια, τονίζοντας πως η Τήλος, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των προστατευόμενων ζωνών «Natura 2000», πρωτοπορεί στον τομέα της καινοτομίας. Όπως επισημαίνεται, η Τήλος ετοιμάζεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αποκλειστικά μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ είχε πρωτοπορήσει και στο παρελθόν, καθώς ήταν το πρώτο νησί που εισήγαγε την τηλεϊατρική τη δεκαετία του 1990, που εγκαινίασε το 2006 το πρώτο φυσικό πάρκο των Δωδεκανήσων, που απαγόρευσε το κυνήγι και που επέτρεψε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)