to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:19 | 29.11.2015

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Τηλεθέαση: Η ψυχαγωγία νίκησε το... χρέος

Εκλογές, Αλ. Τσίπρας ποδόσφαιρο και "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" στο Top 25 των προγραμμάτων της σεζόν 2014-15


Η ψυχαγωγία νίκησε το... χρέος

Η ψυχαγωγία νίκησε το... χρέος

Ο θρίαμβος της ψυχαγωγίας απέναντι στην ενημέρωση εμφανίζεται με τον πιο καθαρό τρόπο στα στοιχεία προτιμήσεων του κοινού της περασμένης τηλεοπτικής σεζόν, της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014 έως τον Αύγουστο του 2015, που εξέδωσε η Nielsen Company. Αν και κατ' εξοχήν πολιτική περίοδος, που περιλάμβανε την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματεύσεις κορυφής στην Ευρώπη για το ζήτημα χρέους της χώρας, εντούτοις, το ψυχαγωγικό πρόγραμμα αποδεικνύεται μακράν το πιο δημοφιλές, εδραιώνοντας για ακόμη μια φορά την πεποίθηση ότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως μέσο ψυχαγωγίας και θεάματος, και δευτερευόντως ως μέσο ενημέρωσης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Top 25 των προγραμμάτων της περασμένης σεζόν, οι πιο δημοφιλείς ψυχαγωγικές εκπομπές έφτασαν να συγκεντρώνουν πάνω από 1,5 - 2 εκατ. τηλεθεατές, όταν οι ενημερωτικές κυμαίνονταν μεταξύ 0,7 και 1,4 εκατ. τηλεθεατών.

Για να είμαστε δίκαιοι: νούμερο ένα εκπομπή της σεζόν αναδείχθηκε το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» του Λάκη Λαζόπουλου, με 2,5 εκατ. τηλεθεατές, μερικές μέρες μετά την ανάδειξη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια εκπομπή πιο «πολιτική» από τις πολιτικές, όμως με χιούμορ και με δηκτικό σχόλιο, μαζί και με εξουθενωτική σάτιρα και γλέντι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ενημερωτικών εκπομπών ξεχωρίζουν τρεις μεγάλες κατηγορίες:

* Η πρώτη, που προκαλεί εντύπωση, σχετίζεται με τις εθνικές επετείους. Η μετάδοση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, από τη ΝΕΡΙΤ ακόμα τότε, χτύπησε "κόκκινο", με κοντά ενάμισι εκατομμύριο τηλεθεατές, παρά την πρωινή ώρα μετάδοσης, όταν η συνήθεια τηλεθέασης είναι σχετικά χαμηλά. Η κατάθεση στεφάνου την ίδια μέρα, λίγα λεπτά νωρίτερα, βρίσκει επίσης θέση στο Top 25 της ενημέρωσης, ενώ η τάση επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, λίγους μήνες μετά, όταν, πρωί - πρωί επίσης, συγκέντρωνε 600.000 τηλεθεατές.

* Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία του Top 25 αφορά τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: πέντε στις είκοσι πέντε εκπομπές του Top της ενημέρωσης. Οι δύο από τις συνεντεύξεις μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ1 το καλοκαίρι, την περίοδο των τελικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, και, αμέσως μετά, από μία στον Νίκο Χατζηνικολάου (Star), στη Μ. Χούκλη (ΑΝΤ-1) λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, και στους Σία Κοσιώνη και Π. Τσίμα, τη μοναδική εκπομπή του ΣΚΑΪ που βρήκε θέση στο ενημερωτικό Top 25 της σαιζόν.

* Τρίτη μεγάλη κατηγορία, οι "εκλογικές βραδιές": το νήμα κόβει στις εκλογές του Ιανουαρίου ο Alpha, ακολουθεί το Star και έπεται το Mega, που συγκεντρώνουν από 600- 900 χιλιάδες τηλεθεατές. Η μετάδοση από το STAR της εκλογικής βραδιάς του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου) βρίσκει θέση επίσης μέσα στο Top 25.

Κατά τα λοιπά, στο Top 25 εμφανίζονται επίσης:

- Η εκπομπή «Αυτοψία» του Αντ. Σρότερ και το επεισόδιο που παρουσιάζει το χωριό Δήμαινα της Αργολίδας, το «χωριό των πιο εργατικών Ελλήνων», όπως προβάλλεται, όπου οι κάτοικοι δουλεύουν συνεχώς.

- Η εκπομπή «360 μοίρες» της Σ. Παπαιωάννου το επεισόδιο της συνέντευξης του Ε. Φαλσιανί, προγραμματιστή που απέσπασε τη λίστα Λαγκάρντ και αποκάλυπτε στις αρχές του έτους ότι κανείς δεν τον ενόχλησε από την Ελλάδα να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

- Η «Ελλάδα Ώρα Μηδεν» ήταν σειρά εκπομπών του Mega πριν από το δημοψήφισμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα προπαγάνδισης του "Ναι", μέσω της διασποράς τρόμου, με τίτλους όπως «Σε κατάσταση χρεωκοπίας η χώρα», «Στο χείλος του γκρεμού η Ελλάδα», «Στάση πληρωμών σε όλη τη χώρα». Ενορχηστρωτής ο Νίκος Ευαγγελάτος, καλεσμένοι οι Νίκος Φίλης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Θεοχάρης κ.ά.

- Το «Checkpoint Alpha» με τη Γιάννα Παπαδάκου, που είχε θέμα την υπόθεση Α. Τσοχατζόπουλου - Β. Σταμάτη.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)