to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 19.03.2021

Κοινωνία

Τηλεργασία: Ρύθμιση τώρα του εργασιακού πλαισίου ζητάει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση»

Κατέθεσε πλήρες σχέδιο ρύθμισης για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους


Όπως αναφέρει αναλυτικά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (19/3/21):

Η τηλεργασία συνιστά τη νέα πρόκληση για τις εργασιακές σχέσεις, την οποία πρέπει να αναδείξουμε και να συνδιαμορφώσουμε.  Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο προστασίας από την πανδημία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ασφαλή οδηγό για το μέλλον της συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης.

Δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία, δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα να παραμένει αρρύθμιστο ή πολύ περισσότερο να παραπέμπεται στις καλένδες και να διαιωνίζονται σοβαρά ζητήματα όπως:

·         η καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας (σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 12 ώρες).

·         η μείωση του πραγματικού μισθού με τη μετακύλιση λειτουργικού κόστους στον εργαζόμενο.

·         η αποξένωση από το εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης και η εργασιακή απομόνωση.

·         η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του τηλεργαζομένου,

·         οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Για όλους του παραπάνω λόγους, καταθέτουμε σε διαδικασία διαβούλευσης στα αρμόδια όργανα της ΓΣΕΕ ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης που δίνει απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες 1.000.000 εργαζομένων σε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

·         την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Η προστασία του ωραρίου με απόλυτο καθορισμό και μέτρηση του χρόνου εργασίας του τηλεργαζόμενου, καθώς και του τρόπου αποδέσμευσης απ’ όλα τα συστήματα μετά το πέρας αυτού.

·         της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του τηλεργαζομένου,

·         διασφάλιση του οικειοθελούς χαρακτήρα της τηλεργασίας

·         διασφάλιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης (ωράριο, άδειες, συμμετοχής του τηλεργαζομένου σε συλλογικά όργανα και διαδικασίες κ.λπ.).

·         πλήρη ανάληψη του κόστους της τηλεργασίας από τον εργοδότη, όπως σαφώς προβλέπεται στην ΕΓΣΣΕ (2006-2007) 

·         καταβολή χρηματικής παροχής ύψους εκατό ευρώ (100€), για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος, ψύξης/θέρμανσης, καθαριότητας, συντήρησης του εξοπλισμού, καθώς επίσης και για την αναπλήρωση των εξόδων εστίασης, αναλωσίμων κλπ.

·         καταβολή μηνιαίας παροχής ύψους εβδομήντα ευρώ (70€), σε περίπτωση που ο εργαζόμενος οικειοθελώς χρησιμοποιεί το δικό του εξοπλισμό κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

·         της έννοιας της τηλετοιμότητας και της αμοιβής των τηλεργαζομένων ενόψει αυτής,

·         της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζομένων, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διατάξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

·         της ίσης μεταχείρισης του τηλεργαζομένου στην επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη

·         ζητημάτων ασφάλισης των τηλεργαζομένων και των εν γένει φορολογικών ζητημάτων που άπτονται της τηλεργασίας, καθώς και

·         των ζητημάτων της επαγγελματικής ασθένειας και του εργατικού ατυχήματος κατά την τηλεργασία, αλλά και τις πιο ιδιόμορφες μορφές κατ’ οίκον και κινητής εργασίας με αυτοτελή ρύθμιση, τόσο σε επίπεδο εργατικού, όσο και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.

·         διασφάλιση της ανεμπόδιστης και ακώλυτης άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ακώλυτη άσκηση του κορυφαίου συνδικαλιστικοί δικαιώματος της απεργίας.

Η πρότασή μας φιλοδοξεί να ρυθμίσει τους όρους παροχής εργασίας με τηλεργασία, και που βεβαίως δύναται να εμπλουτισθεί με τις δημιουργικές προσθήκες των πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων σωματείων αλλά και με τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων της ΓΣΕΕ.

Στη συνέχεια, και αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι εποικοδομητικές προτάσεις ΟΛΩΝ, οφείλουμε άμεσα να θέσουμε το πλαίσιο αυτό σε διαπραγμάτευση.

Για εμάς, η τηλεργασία αποτελεί εναλλακτικό μέσο εργασίας που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την εργασία με φυσική παρουσία στους χώρους δουλειάς. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας από τη ΓΣΕΕ πρέπει να δώσει έγκαιρα απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η τηλεργασία αποτελεί «δώρο» της πανδημίας και σε όσους ορέγονται την γενίκευση της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Ο εργασιακός χάρτης στη μετά την πανδημία εποχή δεν μπορεί να διαμορφωθεί ερήμην των εργαζομένων.

Η ΕΑΚ δηλώνει επίσης ότι «αναμένουμε να δούμε  αν θα ανταποκριθεί ο Παναγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ ή για μια ακόμα φορά θα σφυρίζουν αδιάφορα και θα αφήσουν την κυβέρνηση  να νομοθετήσει ερήμην των εργαζομένων»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)