to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 26.07.2019

Διεθνή

Τηλεφώνημα Τζόνσον σε Μακρόν και Μέρκελ για το Brexit: «Το backstop πρέπει να καταργηθεί»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα, επέμεινε ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit είναι η κατάργηση του λεγόμενου μηχανισμού ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.


"Επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων: το κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία αποχώρησης τρεις φορές και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί πλήρως για την εναλλακτική λύση, δηλαδή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι "η μοναδική λύση που θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε πρόοδο προς μια συμφωνία είναι η κατάργηση του backstop".

Η Μέρκελ κάλεσε τον Τζόνσον να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπως είχε κάνει χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί τη Γαλλία σε έναν μήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί φέτος στις 24 και 26 Αυγούστου στο Μπιαρίτς. Δεν έχει διευκρινιστεί αν και πότε θα πάει στη Γερμανία.

Χθες βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Όταν ο πρωθυπουργός έχει αυτές τις συνδιαλέξεις με συναδέλφους του ηγέτες και η συζήτηση συνεχίζεται με το Brexit, θα παρουσιάζει το ίδιο μήνυμα το οποίο έδωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«(Αυτό σημαίνει) πως θέλει να κάνει μια συμφωνία και θα είναι δραστήριος στην προσπάθεια να επιδιώξει αυτή τη συμφωνία, αλλά πως η συμφωνία αποχώρησης έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν πρόκειται να περάσει, αυτό σημαίνει ότι ξανανοίγει η συμφωνία αποχώρησης και εξασφαλίζεται η κατάργηση του backstop».

Ο Τζόνσον είχε επίσης τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με πολιτικούς ηγέτες από την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ο εκπρόσωπος.

Το κατηγορώ του ιρλανδού ΥΠΕΞ

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι κατηγόρησε σήμερα από το Μπέλφαστ τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ότι θέτει «εκ προθέσεως» το Ηνωμένο Βασίλειο «στον δρόμο μιας μετωπικής σύγκρουσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φαίνεται πως έλαβε εκ προθέσεως την απόφαση να θέσει το Ηνωμένο ο Βασίλειο στον δρόμο μιας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιρλανδία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit», δήλωσε ο Κόβενι, σε συνέντευξη στην ιρλανδική τηλεόραση RTE έπειτα από μια συνάντηση με τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζούλιαν Σμιθ, στο Μπέλφαστ.

Κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον των Βρετανών βουλευτών χθες Πέμπτη, ο Τζόνσον απαίτησε από την ΕΕ μια νέα συμφωνία σε σχέση με εκείνη που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεράζα Μέι και στην ΕΕ και απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βουλευτές. Ζήτησε κυρίως την «κατάργηση» του αμφιλεγόμενου «διχτυού ασφαλείας» (backstop), απαίτηση την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Τα «δίχτυ ασφαλείας» είναι ένας όρος-κλειδί της συμφωνίας αποχώρησης, που έχει σκοπό να αποτρέψει την επαναφορά των ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα, αλλά απορρίπτεται από τους ευρωσκεπτικιστές και τους ενωτικούς του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που διασφαλίζουν στους Συντηρητικούς την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Σάιμον Κόβενι χαρακτήρισε «πολύ κακή» τη χθεσινή ημέρα από την άποψη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον «δεν βοηθούν καθόλου».

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν το μήνυμα του Λονδίνου θα αλλάξει», δήλωσε στο RTE.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, δήλωσε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον νέο υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία με τον οποίο υπογράμμισε «πόσο σημαντικό είναι η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

Η συμφωνία αυτή, που υπογράφτηκε το 1998, έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες ταραχών (“Troubles”) στη Βόρεια Ιρλανδία, ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς εθνικιστές (καθολικούς), οπαδούς της επανένωσης της Ιρλανδίας, και ενωτικούς (προτεστάντες), που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής υπό το βρετανικό Στέμμα.

Η Ιρλανδία φοβάται πως σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, ένα σενάριο το οποίο σκέπτεται ο Μπόρις Τζόνσον, η επαναφορά ενός χερσαίου συνόρου και ελέγχων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη γειτονική της Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση της βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)