to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 03.07.2019

Πολιτική

Τι ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας για να συμφωνήσει για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών

Τη στήριξη των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και της Ά. Μέρκελ σε δύο όρους ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας για να συμφωνήσει στην απόφαση τού Συμβουλίου για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών


Τη στήριξη των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και της Άγγελα Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, ώστε να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28 ηγετών ως προς την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Οι όροι αυτοί ήταν:

   1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

   2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.

   Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους σοσιαλιστές ηγέτες όσο και από την καγκελάριο της Γερμανίας, στη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε μαζί τους.

   Είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

   Πριν ληφθεί η χθεσινή απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Αναστασιάδη.

   Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

   Έτσι κατάληξαν στην αποδοχή ενός συμβιβασμού, αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Βέμπερ για πρόεδρος της Επιτροπής, Βάιντμπαν για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)