to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 12.11.2022

Πολιτική

Το Left.gr συζητάει με την Έφη Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πρώτη κατοικία (βίντεο)

Η τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μιλάει με το Left.gr και τον Χρήστο Σίμο για τις δύο από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις των ημερών μας, καθώς και το πως θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ "δεν βλέπει τον πολίτη ως στρατηγικό κακοπληρώτη", αλλά ως έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του, τονίζει η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο left.gr.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες, η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει πως κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς έχουν ως αφετηρία μια διαφορετική οπτική.

Συγκεκριμένα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει, περιλαμβάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφενός θα συγκεντρώνει τις οφειλές και, αφετέρου, θα παράγει δεσμεύσεις για τον πιστωτή. Το δεύτερο σημείο, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, θα βάλει τέλος στο ανεξέλεγκτο τοπίο που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αφήσει τη συμμετοχή των τραπεζών  στη διακριτική τους ευχέρεια.  

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τη διατήρηση της δυνατότητας δικαστικής προσφυγής για τον οφειλέτη. Δηλαδή, εξηγεί η Έφη Αχτσιόγλου, ο οφειλέτης θα μπορεί να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη αν κρίνει πως η ρύθμιση δεν τον εξυπηρετεί, προκειμένου να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία, όπως επισημαίνει, καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ψήφιση του Πτωχευτικού Κώδικα το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως οι μόνοι που μπορούν να καταφύγουν σε ρύθμιση είναι οι πολίτες που δικαιούνται πιστοποιητικό ευαλωτότητας, το οποίο όμως αφορά μόνο τους εξαιρετικά αδύναμους οικονομικά πολίτες. Ως προς τούτο, η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζει πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για "λαϊκά και μεσαία νοικοκυριά, με σαφή και ευρύτατα εισοδηματικά όρια".

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει πως οι ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων δεν επαρκούν, άρα χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης. Πέραν αυτού, όμως, σημειώνει πως είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού για τη ρύθμιση των χρεών που άφησε η πανδημία. Για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί η ρύθμιση αυτή να περιλαμβάνει "κούρεμα" του χρέους της τάξης του 60% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. 

Η πολιτική της ΝΔ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων" με έναν "τραπεζοκεντρικό" τρόπο, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου. Σε ό,τι αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα, η βασική της μέριμνα ήταν η επιτάχυνση της ρευστοποίησης των περιουσιών των πολιτών, ενώ νομοθέτησε, για πρώτη φορά, την πτώχευση και των φυσικών προσώπων. Με άλλα λόγια, για την κυβέρνηση όλοι οι πολίτες που έχουν κάποια οφειλή αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει πως το πλαίσιο που έφτιαξε η κυβέρνηση καθορίζεται από τη βούληση των τραπεζών ή των funds. Έτσι λοιπόν, "οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους". Ούτε 3 στους 100 πολίτες που έχουν ζητήσει ρύθμιση, δεν έχουν καταφέρει να λάβουν, προσθέτει.

Επιπλέον, σημειώνει πως τα funds έχουν αφεθεί ασύδοτα, αφού μπορούν να προχωρούν ακόμα και σε πλειστηριασμούς, χωρίς καν να προβούν σε πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη.

Το σχέδιο "Ηρακλής" αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία

Με δεδομένο ότι η Eurostat, εδώ και έναν χρόνο, συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο

να εγγραφούν οι εγγυήσεις ύψους 17.8 δισ. ευρώ που έδωσε το Δημόσιο στα δάνεια του "Ηρακλή" να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, είναι προφανές ότι αυτό συνιστά έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα επισημαίνει πως οι εγγυήσεις αυτές ενδέχεται να εγγραφούν ανεξάρτητα από το αν θα καταπέσουν ή όχι.

Αν όντως προχωρήσει αυτό, σημειώνει, τότε θα έχουμε μια πολύ σημαντική επιβάρυνση του οικονομικού προφίλ της χώρας, ενώ προσθέτει πως αυτές οι εσφαλμένες ενέργειες της κυβέρνησης υπονομεύουν τις ρυθμίσεις που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία του 2018 για το χρέος, οι οποίες εξασφάλισαν έναν καθαρό διάδρομο για τη χώρα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)