to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι θα γίνει με τις πυρόπληκτες περιοχές;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τη χαρτογράφηση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Χαρούλα Καφαντάρη.


Ολόκληρη η ερώτηση

Αεροφωτογραφίσεις και παρακολούθηση δόμησης σε πυρόπληκτες περιοχές


Για δεκαετίες, τους θερινούς μήνες όλοι γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικών πυρκαγιών σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, ενώ μετά την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τα διάφορα μέρη του τόπου μας παρατηρείται σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έξαρση του εξαιρετικά δυσάρεστου φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης. Για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα ο διαρκής και, κυρίως, αποτελεσματικός έλεγχος, με κάθε τεχνολογικό και ανθρώπινο μέσο, για  την αποτροπή παραβιάσεων των διατάξεων που αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση σε καμένες, κι εν συνεχεία κηρυχθείσες ως αναδασωτέες, περιοχές.

Τα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών τα έζησε φέτος, μεταξύ κι άλλων περιοχών που υπέστησαν σημαντικές συνέπειες, το νησί της Χίου. Αυτό που ακολουθεί, όμως, συνήθως τις φωτιές, δεν πρέπει να επιτραπεί στο εξής να συμβεί ούτε στην Χίο ούτε, φυσικά, σε οποιονδήποτε άλλον ελληνικό τόπο γνώρισε φέτος αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες.

Δεδομένου ότι:
  • οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Χίο είχαν ως τραγικό απολογισμό να καούν περισσότερα από 145.000 στέμματα γης με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες, με βάσιμες εκτιμήσεις να αναφέρουν, παράλληλα, ότι το 30% των μαστιχόδεντρων του νησιού έχουν υποστεί βαρύτατες ζημιές.
  • σύμφωνα με το νόμο 3818/2010, προβλέπεται συνεχής παρακολούθηση των καεισών εκτάσεων από την πυρκαγιά της ΒΑ Αττικής του 2009, μέσω τακτικών – ακόμα και μηνιαίων – αεροφωτογραφικών πτήσεων τηλεπισκόπισης. Το έργο αυτό έχει αναλάβει, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.».
  • έχει υπάρξει ήδη εισαγγελική παρέμβαση προς όλα τα αρμόδια Δασαρχεία (Πεντέλης, Καπανδριτίου, Πάρνηθας, Λαυρίου, Αιγάλεω και Μεγάρων) για αυξημένη επαγρύπνηση σχετικά με τον κίνδυνο ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων στις δημόσιες και ιδιωτικές δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αν. Αττική.


Επειδή κατά την επί των άρθρων συζήτηση του Νόμου 3818/2010 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής (26/1/2010), επιμέναμε ότι «η προστασία του δασικού πλούτου είναι χρέος της  πολιτείας και παρακαταθήκη για το μέλλον», ενώ υπογραμμίζαμε κι ότι «θέλουμε ένα ολοκληρωμένο νόμο κάποια στιγμή, που θα προστατεύει τα δάση σε όλη τη χώρα και όχι σπασμωδικές και πρόχειρες κινήσεις».


Επειδή παράλληλα, υποστηρίζαμε ότι «η χρήση της τεχνολογίας για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας και η τηλεπισκοπική χαρτογράφηση, κρίνεται θετική, αλλά θα έπρεπε να αφορά όλη τη χώρα και θα έπρεπε, όπως και στα υπόλοιπα άρθρα, να είναι δουλειά του δημοσίου και των υπηρεσιών του κατά κύριο λόγο και όχι μιας ουσιαστικά ιδιωτικής εταιρείας, όπως είναι η “ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ”», πράγμα που τονίζαμε ότι συνεπαγόταν την προφανή και προκλητική υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας και για αυτόν τον λόγο τότε καταψηφίζαμε το συγκεκριμένο άρθρο (4) του νομοθετήματος.


Επειδή σειρά δελτίων τύπου και ανακοινώσεων Υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥΠΕΚΑ έχουν εκδοθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για τη ριζική αλλαγή του πλαισίου αεροφωτογραφίσεων στην χώρα, καθώς και για την προμήθεια σύγχρονης ψηφιακής φωτογραμμετρικής κάμερας, μέσω της οποίας μεταξύ άλλων πραγματοποιείται η μετάβαση στο νέο πλαίσιο.


Επειδή είναι γνωστό ότι μετά τις επίσης καταστροφικές φωτιές του 2009 στη ΒΑ Αττική παρακολουθείται τακτικά η κατάσταση στις εκεί κηρυχθείσες ως αναδασωτέες περιοχές.


Επειδή, τέλος, δεν έχει ανακοινωθεί ως τώρα καμία ενέργεια για την αεροφωτογράφιση και τη δημιουργία χαρτογραφικών υποβάθρων στις δασικές περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2012.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ξεκίνησαν, και εάν όχι, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσουν αεροφωτογραφίσεις στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2012, έτσι ώστε να υπάρχει μια απεικόνιση της κάθε πληγείσας περιοχής αμέσως μετά την πυρκαγιά, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και της καταπάτησης δασικών εκτάσεων;
2.    Γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η προμήθεια της ψηφιακής φωτογραμμετρικής κάμερας -που εδώ και καιρό έχει εξαγγελθεί ως κρίσιμης σημασίας επιλογή- που θα παρέχει την δυνατότητα άμεσης αεροφωτογράφισης των καεισών εκτάσεων και τη δημιουργία χαρτογραφικών υποβάθρων για την αποτίμηση των καταστροφών και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης;
3.    Ποια είναι τα συμπεράσματα από την παρακολούθηση της δόμησης στις καείσες εκτάσεις της ΒΑ Αττικής του 2009 με τηλεπισκόπηση, βάσει του Ν. 3818/2010; Υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός, σε επίπεδο ΥΠΕΚΑ και εποπτευόμενων φορέων του, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των Δασικών Υπηρεσιών για την εφαρμογή του Νόμου σε ολόκληρη τη χώρα στο προσεχές μέλλον, και ποιο το κόστος των δράσεων αυτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Ηρώ Διώτη (Λάρισας)

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλληνίας)

Χαρούλα Καφαντάρη (Β’ Αθήνας)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)