to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι θα γίνει αν…

«Αλιευμένο» από το facebook και τη... ζωή


Λίγες εβδομάδες αφού ο Μίλτος διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία (αρχές Νοεμβρίου 2018) διαπίστωσα ότι απ τον Φεβρουάριο του 2019, θα ήταν πια ανασφάλιστος (κατ επέκταση και εγώ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία) και με έπιασε τρόμος.

Βλέπετε, εκτός των προφανών (νοσηλείες, εξετάσεις, κτλ) βρέθηκε (μέσω ειδικής εξέτασης του μυελού η οποία ιδιωτικά κοστολογείται κοντά στις 5.000 ευρώ αλλά έγινε στο Λαϊκό χωρίς καμία επιβάρυνση για μας) ότι η λευχαιμία του Μίλτου παρουσιάζει μια γενετική μετάλλαξη, για την οποία υπάρχει φάρμακο στοχευμένο που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του κατά 24%, και το οποίο λάμβανε ήδη τότε και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2020. 

Η τιμή του φαρμάκου αυτού πλησιάζει τις 15.000 ευρώ (δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ) ανά μήνα και του παρέχεται με μηδενική συμμετοχή μέσω ΕΟΠΥΥ. 15.000 ευρώ. ΑΝΑ ΜΗΝΑ. Για 18 μήνες (κατ αρχήν, και βλέπουμε). Δηλαδή 270.000 ευρώ.

Τι θα γινόταν όταν ο Μίλτος θα ήταν πια ανασφάλιστος;

Έτρεξα πανικόβλητη στην διοίκηση του νοσοκομείου να ρωτήσω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, τι έπρεπε να κάνουμε (το μυαλό μου έτρεχε με 1000, έψαχνα λύσεις, σενάρια, τα πάντα) προκειμένου ο Μίλτος να ολοκληρώσει τις νοσηλείες του και την θεραπεία του για όσο καιρό χρειαζόταν (εννοείται ότι στο διάστημα αυτό θα ήταν ανίκανος να εργαστεί αλλά ακόμα και όταν -μακάρι το συντομότερο!- θα επέστρεφε στην ενεργό επαγγελματική δράση τα ποσά αυτά είναι εντελώς εκτός δυνατοτήτων ενός μέσου εργαζόμενου).

Και τότε έμαθα για πρώτη φορά (!) ότι βάσει νόμου, απ το 2016 όποιος έχει ΑΜΚΑ δικαιούται αυτόματα (αυτόματα!) ΠΛΗΡΗ ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ακέραιο σε ΟΛΑ τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τόσο απλά. Με ξεπερνάει εντελώς το πώς είναι δυνατό, να μην το γνώριζα αυτό!

Όπως θα φαντάζεστε, στους κοντά 6 μήνες της νοσηλείας του Μίλτου στην Αιματολογική Κλινική του Λαϊκού, γνωρίσαμε πολλούς άλλους ασθενείς και τις οικογένειές τους, Έλληνες και αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, που λάμβαναν τις θεραπείες που είχαν ανάγκη, βάσει του ίδιου νόμου.

Εσχάτως, ο τρόμος μου επέστρεψε.

Όπως λέει κι ο φίλος μου ο Χαρης, «Μην ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ.»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)