to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 15.11.2022

Διεθνή

Τι συζήτησαν Μπάιντεν και Σι στο Μπαλί

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα καυτά θέματα που όλοι ανέμεναν: Ουκρανία, πυρηνικά, κλιματική κρίση, Ταϊβάν - Για συγκρατημένη αισιοδοξία μιλούν οι αναλυτές


Η σύνοδος κορυφής στην Ινδονησία και η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ απέφερε δύο σημαντικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ: Μια κοινή θέση ότι η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και μια αναμενόμενη επανάληψη των συνομιλιών για το κλίμα μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών, κάτι που αποτελεί ώθηση για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 27 στην Αίγυπτο.

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι τόνισε στον Σι ότι το Πεκίνο έχει επίσης την υποχρέωση να μετριάσει την αποσταθεροποιητική πυραυλική και πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια ένταση στην περιοχή του Ειρηνικού.

Το γεγονός ότι οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου δεν είχαν αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα από κοινού τους τελευταίους μήνες δείχνει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για όλο τον κόσμο μια τόσο μεγάλη αποξένωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Οι δημόσιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές έδειξαν επίσης ότι την αποδοχή μιας κοινής αφετηρίας: και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την κρίσιμη φύση της αντιπαλότητάς τους και αμφότερες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα εξελιχθεί σε πόλεμο, τουλάχιστον ακόμη. Κινούνται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης πιο τακτικών συνομιλιών ‒ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται τώρα να επισκεφθεί την Κίνα το 2023. Τέτοιες ανταλλαγές έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από το Πεκίνο και μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που δείχνει την αυξανόμενη δυνατότητά της να αποκόψει το αυτοδιοικούμενο νησί.

H ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε το Πεκίνο για την επιθετική του πολιτική προς την Ταϊβάν. Αυτό ήταν και το πιο ακανθώδες θέμα που τέθηκε στη συζήτηση από τις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι οι κατασταλτικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των πυρηνικών συμφερόντων της Κίνας» και αποτελεί την «νούμερο ένα πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για την έναρξη της διχόνοιας. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η βασική αιτία των εντάσεων στο Στενό της Ταϊβάν είναι ότι οι αρχές της Ταϊβάν ζητούσαν την υποστήριξη των ΗΠΑ για να επιδιώξουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι για τις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει η «αρχή της μίας Κίνας» παρά τους περί του αντιθέτου υπαινιγμούς αξιωματούχων του Πεκίνου.

 Η πολιτική για το κλίμα

Η συνεργασία για το κλίμα φαίνεται ότι μπορεί να συνεχιστεί υπό κάποια μορφή. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα «εξουσιοδοτήσουν βασικούς ανώτερους αξιωματούχους» σε τομείς δυνητικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της διατήρησης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής, υγειονομικής και διατροφικής σταθερότητας.

Ωστόσο, δεν ήταν άμεσα σαφές αν αυτό σήμαινε ότι η Κίνα θα συμφωνούσε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή που είχε διακόψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Ουκρανία και πυρηνικά όπλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», ο οποίος μάλιστα δεν μπορεί να κερδηθεί. Υπογράμμισαν δε «την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία».

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης των παραπάνω από το Πεκίνο, η Δύση μάλλον ανησυχεί ακόμη από τη σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Και καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, εν μέρει για το πυρηνικό ζήτημα, τα μηνύματα που έρχονται από τις συνομιλίες Σι-Μπάιντεν ίσως αποτελούν μια σημαντική παρότρυνση για αυτοσυγκράτηση που το Πεκίνο απευθύνει στη Μόσχα, αλλά και μια διπλωματική νίκη για την Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Guardian Λουκ Χάρντινγκ.

Μια συνολική αποτίμηση

 Η αποτίμηση της συνάντησης μοιάζει να είναι θετική, τουλάχιστον από την αμερικανική πλευρά. Ο Leon Panetta ‒πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής της CIA που ασχολήθηκε με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επί δεκαετίες‒ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Αν το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι να επαναφέρει τη σχέση σε ένα πιο διπλωματικό επίπεδο, όπου, αντί να χτυπιέται ο ένας με τον άλλον, θα μπορούν να αρχίσουν διάλογο για τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι καθοριστική», δήλωσε ο Panetta στον John King του CNN στην εκπομπή Inside Politics.

«Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας, ήταν σαφές ότι, ενώ και οι δύο πλευρές θέλουν τώρα να αποφύγουν μια σύγκρουση, οι στόχοι τους ‒η Κίνα θέλει να γίνει η κυρίαρχη ασιατική και ενδεχομένως παγκόσμια δύναμη, όπως και οι ΗΠΑ‒ παραμένουν θεμελιωδώς ασύμβατοι», υποστηρίζει ο Στήβεν Κόλλινσον σε άρθρο του στο CNN. 

Με στοιχεία από CNN, Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)