to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 23.05.2012

left.gr

Κοινωνία

Τι συμβαίνει στην Πάτρα;

Εδώ και δυο μέρες στην Πάτρα εκτυλίσσεται από τη Χρυσή Αυγή ένα πρωτοφανών διαστάσεων πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες -κυρίως σε όσους είναι εγκατεστημένοι στο κτίριο της Πειραϊκής-Πατραϊκής.


Αφορμή για το γεγονός στάθηκε η δολοφονία 30χρονου Πατρινού, για την οποία έχουν συλληφθεί τρεις Αφγανοί. Πατώντας πάνω στη δικαιολογημένη οργή και το φόβο των κατοίκων, η νεοναζιστική οργάνωση πολιόρκησε με λοστούς και μαχαίρια το χώρο του εργοστασίου, στον οποίο στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες. Χθες Τρίτη, μάλιστα, ήρθαν να τους ενισχύσουν και «συναγωνιστές» τους από όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση έξω απ' το κτίριο βγήκε εκτός ελέγχου με τους νεοναζί να εφορμούν για ώρες και να επιτίθενται ενάντια στην Αστυνομία που προσπαθούσε να προστατεύσει στοιχειωδώς ανθρώπινες ζωές. Δεν μας παραξενεύει το γεγονός πως οι χρυσαυγίτες θέλησαν να τιμωρήσουν συνολικά τους μετανάστες της Πάτρας για ένα έγκλημα που διέπραξαν κάποιοι από αυτούς. Η λογική της συλλογικής ευθύνης βρίσκεται στην καρδιά της θεωρίας του ναζισμού. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής εκτελούσαν και κατέκαιγαν ολόκληρα χωριά ως αντίποινα για τις δολοφονίες Γερμανών στρατιωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι κάτοικοι της Πάτρας αντέδρασαν σε αυτή τη λογική και απομόνωσαν τους αυτόκλητους προστάτες και τιμωρούς, επιλέγοντας κατά βάση να διαμαρτυρηθούν για την απουσία αστυνόμευσης και όχι να συμμετέχουν σε πράξεις αντεκδίκησης ενάντια σε ανθρώπους που καμιά συμμετοχή δεν είχαν στην αποτρόπαια δολοφονία.


Αναμφίβολα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια είναι εκρηκτική. Το γεγονός αυτό δεν είναι συμπτωματικό. Η πόλη αποτελεί πύλη εξόδου από τη χώρα και οι μετανάστες συνωστίζονται εκεί με την ελπίδα να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν αποτελεί πια τελικό προορισμό για τη συντριπτική τους πλειονότητα, αλλά πέρασμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Αν η Ελλάδα καταγγείλει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και το Δουβλίνο ΙΙ και δώσει χαρτιά σ' αυτούς τους ανθρώπους, η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα σε -κυριολεκτικά- λίγες μέρες. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια χτίζοντας ανοιχτούς ξενώνες φιλοξενίας. Έτσι, οι μετανάστες θα μπορούν να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να συνυπάρχουν με τους κατοίκους χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Εγκληματικότητα, προφανώς, πάντα θα υπάρχει, είτε από Έλληνες είτε από αλλοδαπούς. Η λύση αυτού του προβλήματος δεν είναι η συλλογική ενοχοποίηση των μεταναστών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή στην Πάτρα δεν στοχοποιήθηκαν για κάτι που έκαναν (αφού δεν δολοφόνησαν όλοι μαζί τον 30χρονο), αλλά γι' αυτό που είναι. Οι ρίζες της εγκληματικότητας είναι βαθιές και περίπλοκες. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η Αστυνομία δεν είναι από τους βασικούς υπευθύνους της κατάστασης. Τα τελευταία χρόνια 3 διμοιρίες φυλάσσουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια και δεκάδες αστυνομικοί δέρνουν ειρηνικούς διαδηλωτές, τη στιγμή που γειτονιές αφήνονται στο έλεος είτε της παραβατικότητας είτε του οργανωμένου εγκλήματος. Αν η Αστυνομία επικεντρωνόταν στο έγκλημα -και όχι στην καταστολή των αγώνων- και αν η πολιτική ηγεσία έπαιρνε την απόφαση να χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα, η ζωή των κατοίκων -Ελλήνων και μεταναστών- θα γινόταν αυτομάτως πολύ πιο ασφαλής.


Επιπλέον, η στάση των μνημονιακών κομμάτων είναι προκλητικά υποκριτική, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυαν την εισροή μεταναστών, επειδή αποτελούσαν φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργατική δύναμη για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τώρα, στην περίοδο της κρίσης και της ανεργίας, τους υποδεικνύουν ως υπεύθυνους για όλα τα δεινά. Η ελληνική πολιτεία, με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας, κρατά σε καθεστώς παρανομίας μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα, βοηθώντας εκ των πραγμάτων την εργοδοσία να συμπιέζει τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.


Τίποτα απ' τα παραπάνω, φυσικά, δεν θα ακουστεί στα ΜΜΕ. Άλλωστε το μεταναστευτικό και η δημόσια ασφάλεια αποτελούν πια κλασική μέθοδο αλλαγής της ατζέντας, όταν οι κυρίαρχες δυνάμεις δεν θέλουν να μιλήσουν για την οικονομία, την ανεργία, τους μισθούς.



ΥΓ. Πολλοί απ' τους μετανάστες που βρίσκονται στην Πάτρα είναι Αφγανοί. Ένας καλός τρόπος να μην έρχονται στη χώρα μας είναι να μην πηγαίνουμε εμείς ως στρατός κατοχής στη δική τους.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)