to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι σημαίνει το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο βιομάζας για την περιοχή του Ωρωπού;

Για το Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στη θέση «Μαντριά- Αποστόλου» ή «Τσούμπα» Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού.


    Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής  έχουν κατατεθεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την δημιουργία στην Αττική ( σε Μαρκόπουλο-Μεσογαίας 6 και από μία σε Κερατέα, Κορωπί, Γέρακα, Φυλή, Κηφισιά και Αυλώνα-Ωρωπός)  μονάδων καύσης βιομάζας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την μέθοδο της αεριοποίησης.

Μετά τις αντιδράσεις, σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση, από εκπομπές αερίων (μονοξείδιο άνθρακα),στα υπόγεια ύδατα και την διάθεση της παραγόμενης τέφρας και την σκοπιμότητα των επενδύσεων αυτών εντός  Αττικής, οι Δημοτικές Αρχές Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Κορωπίου και Γέρακα γνωμοδότησαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ για τις μονάδες αυτές.

 Οι επενδυτές (πρόκειται για εταιρείες του ίδιου ομίλου )κατέθεσαν ΜΠΕ  για την δημιουργία και στο Δήμο Ωρωπού, μονάδας καύσης βιομάζας, ισχύος ≤1 ΜW,στη θέση ΜΑΝΤΡΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ή ΤΣΟΥΜΠΑ - ΑΥΛΩΝΑ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .

   Στο Δήμο Ωρωπού ,μετά από παρέμβαση και εισήγηση της δημοτικής συμβούλου ,επικεφαλής της παράταξης μας Ιωάννας  Στεργίου και τις υπογραφές 15 Δημοτικών Συμβούλων, της αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτων, ζητήσαμε τη συνεδρίαση και γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση .

Το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα στις  8-5-2013 και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ωρωπού στις 9-5-2013, έλαβαν ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ .

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 14/5 το θέμα πήρε ΑΝΑΒΟΛΗ, αλλά ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ μέχρι να αποσυρθούν οι μελέτες!!!

-Δεν θέλουμε ακόμα μία ρυπογόνο βιομηχανία (αυξημένους αέριους ρύπους, επικίνδυνο ίζημα, ρύπανση υπόγειων υδάτων κλπ)στην επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή μας, από την ανεξέλεγκτη ρύπανση της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και την καταστροφική μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι δε σίγουρο ότι δεν θα μείνουν στην μία μονάδα ,

αλλά σύμφωνα με τα «επενδυτικά »σχέδια, θα προστεθούν κι άλλες, καθώς χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» στις αδειοδοτήσεις ( παράκαμψη της ΡΑΕ για άδειες ≤1 ΜW ).

-Δεν θα αφήσουμε να ανοίξει από την πίσω πόρτα η καύση των σκουπιδιών με τη μορφή SRF ή της λυματολάσπης (άλλες μορφές βιομάζας), όταν οι τεράστιες καλλιέργειες για την καύσιμη ύλη που παρουσιάζονται στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, αποδειχθούν παραμύθι ,καθώς  οι προτάσεις για την κατασκευή των εργοστασίων αυτών δεν τα τοποθετούν δίπλα στις περιοχές που θα φυτεύεται η καύσιμη ύλη. 

-Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί –αν βέβαια υλοποιηθούν τα σχέδια των επενδυτών – υψηλής παραγωγικότητας πολύτιμη γεωργική γη ,για να φυτευτούν ευκάλυπτοι και αγριαγκινάρες!!! 

-Η ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά και δεν θέλουμε να γίνουν πεδίο για κέρδος από τους ιδιώτες (αρκετά πληρώσαμε τις HELLAS POWER και ENERGA που ζημίωσαν τη ΔΕΗ 250 εκ.ευρώ και ήδη οι «επενδυτές» έχουν βγάλει στο σφυρί τις άδειες )

-Δεν θα επιτρέψουμε μαζί με την υποβάθμιση της εργασίας και του επιπέδου ζωής μας να καταστραφεί και η υγεία και το περιβάλλον σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. 

-Δεν συμφωνούμε στην κατασκευή ενός έργου από το οποίο ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ αλλά αντίθετα θα χάσει από την ποιότητα ζωής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)