to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι σημαίνει πατριωτισμός για την αριστερά;

Τι σημαίνει πατριωτισμός για την αριστερά σύντροφοι; Ένα ερώτημα το οποίο ενίοτε είναι και ρητορικό, αλλά απασχολεί το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς από την περίοδο του μαζικού και λαϊκού Ε.Α.Μ μέχρι και σήμερα την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ωστόσοα πάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα; Υπάρχει και είναι και συγκεκριμένη.


Πατρίδα και πατριωτισμός, δεν είναι απλά η υπεράσπιση της ακεραιότητας ενός γεωγραφικά προσδιορισμένου χώρου. Είναι και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη που ζει σε αυτό το χώρο και η μάχη για την προστασία των  εργαζόμενων,  για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε εργαζόμενου  και για την απρόσκοπτη μετοχή του στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Πατριωτισμός είναι ακόμη, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κυρίως όμως πατριωτισμός είναι η ανυποχώρητη μάχη για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη  και την Δημοκρατία.

Αν υπάρχει ένα σημείο υπεροχής του πατριωτισμού της Αριστεράς, έναντι των άλλων πολιτικοκοινωνικών δυνάμεων, είναι ή πρέπει να είναι, η άρρηκτη σχέση της Δημοκρατίας με την κοινωνική δικαιοσύνη και με την κατοχύρωση του συνόλου των συνταγματικών δικαιωμάτων, όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών, που ζουν στην πατρίδα μας. Ακόμα, είναι μεγάλο ατόπημα της Αριστεράς, να εγκαταλείψει έννοιες με ισχυρό λαϊκό  συναισθηματικό, αλλά και ιστορικό υπόβαθρο , όπως είναι η  πατρίδα και ο  πατριωτισμός και οφείλει να μην τις χαρίσει ως κορωνίδες της πολιτικής ύπαρξης τοσο της δεξιάς όσο και της ακροδεξιάς διαχρονικά.

Η αριστερά στην Ελλάδα  υπήρξε διαχρονικά δύναμη πατριωτικής ευθύνης  κινουμένη όμως πάντα με βάση τις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης.  Παράδειγμα οι αγώνες του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ ενάντια τριπλή κατοχή  της χώρας. Επίσης η ΕΔΑ  του Ηλία Ηλιού στην μετεμφυλιακή περίοδο υπήρξε η μόνη πολιτική δύναμη που αντέδρασε δυναμικά στο πογκρόμ των  Σεπτεμβριανών στην Κωνσταντινούπολη με ηχηρή καταδίκη και παραπομπή του ζητήματος στο κοινοβούλιο ,την ιδια στιγμή που οι λοιπές πολίτικες δυνάμεις τηρούσαν σιγή ιχθύος για να μην δυσαρεστηθούν οι Αμερικανοί. Την ίδια υπεύθυνη και πατριωτική στάση τήρησε και στο Κυπριακό την περίοδο 1950-1960 μέχρι την αποχώρηση των Βρετανών από την νήσο  .

Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που χαράχτηκε απο την τότ εηγεσία του ΥΠΕΞ, στηρίχθηκε στην άποψη οτι η διευθέτηση των διαφορών με τους γείτονες μας,  οφείλει να γίνεται βάσει του διεθνούς δίκαιου και διαμέσου μιας φιλειρηνικής και διπλωματικής οδού. Κορωνίδα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που έγινε λόγω της ύπαρξης προοδευτικών κυβερνήσεων στις δυο χώρες  και στηρίχθηκε στις αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές. Επίσης η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και των εγγυητριών δυνάμεων, αποτέλεσε παράδειγμα της ασκούμενης αυτής πολιτικής, με την ελληνική κυβέρνηση  να αποχωρεί από τις συνομιλίες λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς να δεχτεί αυτές τις κόκκινες γραμμές. 

Παράλληλα η τετραμερής συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο Ελλάδας–Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ καθώς και η συμφωνία για την υλοποίηση του EASTMED, οι οποίες έβγαλαν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία σε παράλογες διεκδικήσεις σε χωρικά ύδατα που δεν της ανήκουν, στηρίχθηκαν σε ένα πνεύμαδ ιασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ως χώρα. Όμως αυτές οι διακρατικές συμφωνίες με το Ισραήλ δεν εμποδίσαν  το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατόπιν πρότασης του Σύριζα να  ψηφίσει ομόφωνα κατά τη παρουσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς την Ελλαδα το 2015 την πλήρη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της. Ανάλογη στάση τηρήθηκε  από την Ελλάδα και στην περίπτωση της Βενεζουέλας  με την ελληνική κυβέρνηση να μην υιοθετεί την μεροληπτική στάση της ΕΕ υπερ του Γκουαιδό.   Το διεθνιστικό στοιχείο λοιπόν  αποτέλεσε επίσης  τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Βεβαίως είναι αξιοσημείωτο να αναφερθει, ότι επι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, ακολουθήθηκε μια ολιστική διπλωματική προσέγγιση με την Τουρκία, βάσει προγραμματισμένων συναντήσεων των δυο ηγετών καθώς και συνομιλίων  μεταξύ διπλωματικώ νκύκλων για την εξεύρεση λύσης, χωρις να οδηγηθούμε δυστυχώς σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο  πραξικόπημα του 2016 στην γείτονα χωρά που άλλαξε  εντελώς την φυσιογνωμία του τούρκικου κράτους .Απο αναπτυσσόμενο κοσμικό  κράτος με ευρωπαϊκή προοπτική την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατρέψει την χωρά σε ιμπεριαλιστική περιφερειακή δύναμη  δομώντας    ένα βαθιά απολυταρχικό καθεστώς . Απόδειξη των παραπάνω συνιστούν η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογά νγια να εκβιάσει πολιτικά την ΕΕ, η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Συρίας και η εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων στο Λιβυκό  εμφύλιο πόλεμο. 

Το άνοιγμα ακόμα που υλοποίησε η κυβέρνηση της Αριστεράς στην οικονομική υπερδύναμη Κίνα, υπήρξεεξαιρετική διπλωματική και πολιτική κίνηση, διότι η εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών σε μια κοινωνία η οποίαμ εταβάλλεται ραγδαία,με την 4η βιομηχανική επανάσταση προ των πυλών , αποτελεί στοιχείο εξέλιξης των χωρών διαχρονικά.


Τέλος στο σημείο αυτό κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί η άποψη που κυκλοφορεί στα ‘’πολιτικά καφενεία’’, ότι η αιχμηρή πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ στη διεθνή σκακιέρα οφείλεται στην περιβόητη «Πασοκοποίηση» του  και την υιοθέτηση της  εξωτερικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου την δεκαετία του 80-90. Χρειάζεται να σπάσουμε τελείως αυτή την άποψη, να αποτινάξουμε το σύνδρομο της Πασοκοποίησης από το χώρο μας: δεν πρέπει να αυτοπροσδιοριζόμαστε με βάση τα πεπραγμένα μιας άλλης  πολιτικής δύναμης μιας άλλης εποχής σε άλλες συγκυρίες  είναι δομικό και διαλεκτικό ολίσθημα).


Πλέγας Σπύρος,  φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Δημήτρης Λούκας,  φοιτητής Φυσικού, μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)