to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 25.05.2023

Πολιτική

Σχέσεις Κ. Μητσοτάκη με υπηρεσιακούς υπουργούς αλλά και σκιές

Σχέσεις με τον απερχόμενο πρωθυπουργό αλλά και αναπάντητα ερωτήματα από εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης για κορυφαίους υπηρεσιασκούς υπουργούς


Ο Θ. Πελαγίδης, νέος «τσάρος» της οικονομίας και οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη

 «Το ισοζύγιο ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει σαφώς  χειροτερέψει» - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα είναι για τον επόμενο μήνα, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας. Ο κ. Πελαγίδης επελέγη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ως πρόσωπο κοινής αποδοχής καθώς έχει και κεντρώες καταβολές αλλά και καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Πελαγίδης είχε ορκιστεί υποδιοικητής της ΤτΕ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο κ. Πελαγίδης επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία» και είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε συνομιλίες μαζί του την περίοδο 1990-1993.

«Οι συζητήσεις μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν πάντα συναρπαστικές», σημειώνει ο Θοδωρής Πελαγίδης. «Τα θέματα περιστρέφονταν συνήθως γύρω από την πολιτική και την οικονομία. Μέσα στη θύελλα της οικονομικής κρίσης, το 2012, ένα πρωί ανηφόρισα προς το φιλόξενο σπίτι για ένα καφέ και μια συνέντευξη που θα αφορούσε την οικονομία, στο πλαίσιο ενός βιβλίου για την ελληνική οικονομία που ετοίμαζα για το Brookings Institution». Στο μεγάλο αυτό αμερικανικό, ερευνητικό κέντρο που εδράζει στη Ουάσινγκτον, ο Πελαγίδης συμμετείχε ως ανώτερος συνεργάτης (senior fellow).

«Η εντολή που είχα τότε ήταν, μεταξύ των άλλων, να προσπαθήσω να ρίξω φως στα αίτια της πολύ δυσάρεστης οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί η Ελλάς, αίτια που έπρεπε οπωσδήποτε να αναζητηθούν στο παρελθόν. Ιδίως από τη στιγμή της απόφασης που είχε ληφθεί να βαδίσει η χώρα προς την κατεύθυνση του ευρώ, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990-1993».

Ο παρακολουθούμενος πρώην Α’ ΓΕΣ είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο παρακολουθούμενος πρώην Α’ ΓΕΣ είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Τι κι αν ήταν θύμα του παρακρατικού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου και αποστρατεύτηκε λίγο μετά την αποκάλυψη ότι οι επικοινωνίες του είχαν γίνει σουρωτήρι από την ΕΥΠ, ο Χαράλαμπος Λαλούσης δέχτηκε να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και νυν υπηρεσιακός υπουργός ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύπτει τα ονόματα από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ γιατί ο κ. Λαλούσης θεωρήθηκε εθνικός κίνδυνος, ενώ ούτε ο ίδιος ο υπηρεσιακός υπουργός ζήτησε ποτέ εξηγήσεις. Αντιθέτως, ευθυγραμμίστηκε με τη σιωπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος επιβραβεύτηκε με ανανέωση της θητείας του.

Πηγές: Documento, Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)