to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 16.03.2016

Πολιτική

Τη ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου ζητούν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Τη ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, αλλά και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο, ζητούν με ψήφισμά τους σήμερα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα με 44 ψήφους υπέρ, 11 κατά και μία αποχή, προτείνει τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου. Το σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα λειτουργούσε με βάση τα «hot pots» από τα οποία θα γινόταν η διανομή των προσφύγων.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Πέρυσι 3.771 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσές μας. Φέτος ήδη περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 77 είναι παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους. Ως πολιτικοί έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν ανώνυμα στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους, με πραγματικές ζωές. Πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι καλύτερο, η αδιαφορία δεν αποτελεί επιλογή. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την έκθεση», δήλωσε η εισηγήτρια του κειμένου, Ρομπέρτα Μετσόλα (ΕΛΚ, Μάλτα).

«Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή διαχείριση που θα εφαρμόζει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, θα κατανέμει ισότιμα τις ευθύνες και θα τοποθετεί την αξία της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο επίκεντρο των διεργασιών», προσέθεσε η έτερη εισηγήτρια της έκθεσης, Κασέτου Κιέντζε (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας ότι έως τις 3 Μαρτίου 2016 μόνο 660 από τους 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί».

Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 13 Απριλίου στο Στρασβούργο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)