to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι

Τα κόμματα αρχίζουν να απευθύνονται στα λεγόμενα «ειδικά κοινά», σ’ αυτό που γενικά αποκαλείται ως «η δεξαμενή των αναποφάσιστων»


Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα «παιδιά» στο Μαξίμου δουλεύουν με χρονοδιάγραμμα:

* Κλείνει η Βουλή στις 8 Μαρτίου.

* Γίνονται εκλογές στις 2 ή 9 στις Απριλίου - κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο Μάκης Βορίδης στην Ηλεία.

Άρα ο πολιτικός χρόνος έχει μικρύνει. Τα κόμματα αρχίζουν να απευθύνονται στα λεγόμενα «ειδικά κοινά», σ’ αυτό που γενικά αποκαλείται ως «η δεξαμενή των αναποφάσιστων». Είναι ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Επομένως, είναι ένα ποσοστό που αρκεί για να δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Ν.Δ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η άποψη και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσει αυτό το 15% με βάση την έρευνα της MRB.

Το πρώτο κριτήριο ψήφου των αναποφάσιστων (όπως και για όσους έχουν αποφασίσει) είναι η οικονομία και, για να είμαστε ακριβείς, η ακρίβεια (ποσοστό 86%). Και το 68% των αναποφάσιστων αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρώντας πως ελήφθησαν λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Το δεύτερο κριτήριο ψήφου είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η διαφθορά (ποσοστό 82%) και το πέμπτο κριτήριο ψήφου οι υποκλοπές (ποσοστό 48%). Παρατήρηση: είναι προφανές ότι απέδωσε πολιτικά η τακτική της αντιπολίτευσης να αναδείξει αυτά τα θέματα κατά το τελευταίο επτάμηνο. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως θεσμικός υπερασπιστής του Κράτους Δικαίου την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσακώνεται στις ρούγες με τις ανυπάκουες ανεξάρτητες Αρχές, η κυβέρνηση πληγώνεται από τον ζόφο που παράγει (από Πάτση, Μαραβέγια και Χειμάρα μέχρι τις παρακολουθήσεις) και έχει καταρριφθεί το επιχείρημα του Μαξίμου ότι δεν «γράφουν» στις δημοσκοπήσεις. Για το «υποκλοπές τέλος» ας μην πούμε τίποτα - έσπασαν τα μολύβια τους όσοι άκουσαν το Μαξίμου και το έγραψαν.

Ακόμη μία παρατήρηση: οι αναποφάσιστοι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως ζητά ο Μητσοτάκης. Το 52% δηλώνει υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων και το 40% υπέρ των αυτοδύναμων.

Επίσης, αυξάνονται αυτοί που θέλουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μειώνονται αυτοί που θέλουν νίκη της Ν.Δ.

Μια συνολική εκτίμηση: στα επιμέρους θέματα το 50% έως το 66% των αναποφάσιστων είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Σε εκλογικά ποσοστά είναι 7% έως 10% (αν και οι ειδήμονες ξέρουν ότι αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν αυτόνομα). Ποιος λέει ότι οι αναποφάσιστοι δεν άρχισαν να ψηφίζουν;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)