to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι ψηφίζει το "πολιτικό χρήμα" στις αμερικανικές εκλογές;

Με την οριστικοποίηση των ζεύγους των μονομάχων για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβρίου κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση – και μαζί με αυτήν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιτελείων της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ για την εξασφάλιση τηλεοπτικού χρόνου, την οργανωτική ανάπτυξη των εκστρατειών τους και ούτω καθεξής


Οι ψηφοφόροι ήδη μίλησαν στις προκριματικές εκλογές – αν και δεν ήταν πολλοί: μόλις το 14% συνολικά των δικαιούμενων ψήφων. Τον λόγο έχει τώρα, κατά τα αμερικανικά ήθη, το "πολιτικό χρήμα", καθώς με την οριστικοποίηση των ζεύγους των μονομάχων για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβρίου κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση – και μαζί με αυτήν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιτελείων της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ για την εξασφάλιση τηλεοπτικού χρόνου, την οργανωτική ανάπτυξη των εκστρατειών τους και ούτω καθεξής. Οι μικροδωρητές κάνουν ήδη έντονη την παρουσία τους, ιδίως προς όφελος του Τραμπ, ο οποίος επαίρεται ότι δήθεν δεν εξαρτάται από το χρήμα της Wall Street.

Στην πραγματικότητα, όμως, τη διαφορά θα κάνουν οι λεγόμενες Super PACs, δηλαδή οι οργανώσεις στήριξης υποψηφίων, οι οποίες, σύμφωνα με την πολυσυζητημένη απόφαση "Citizens United" του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2009, δεν έχουν περιορισμούς στα ποσά που μπορούν να δεχτούν – σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τις ατομικές δωρεές ιδιωτών. Αυτό είναι και το κατεξοχήν εργαλείο επηρεασμού των εξελίξεων από τα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής οικονομίας, που έχουν αρχίσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, να κάνουν τις επιλογές τους – με εμφανές το προβάδισμα της Κλίντον ιδίως στην εξασφάλιση χορηγιών από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της εκστρατείας του Τραμπ

trump_xrimata

Οικογένεια Ρόμπερτ Μέρσερ: 3,8 εκατ. δολάρια

Με σπουδές προγραμματιστή υπολογιστών, ο Ρόμπερτ Μέρσερ ηγείται του hedge fund του Λονγκ Άιλαντ Renaissance Technologies, ενώ έχει μετοχικό μερίδιο στο Breitbart News. Τις πολιτικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες της οικογένειας διαχειρίζεται η κόρη του Μέρσερ, Ρεβέκα. Προώθησε στους προκριματικούς τον Τεντ Κρουζ, αλλά τον κατήγγειλε λόγω της κατοπινής απροθυμίας του να στηρίξει τον Τραμπ. Προσφιλής πολιτικός στόχος: η επιστροφή των ΗΠΑ στον κανόνα του χρυσού.

Μπέρναρντ Μάρκους: 3 εκατ. δολάρια

Καταγόμενος από το Νιου Τζέρσι, ο Μάρκους έγινε δισεκατομμυριούχος ως συνιδρυτής της αλυσίδας ειδών οικιακού εξοπλισμού Home Depot, αλλά έχει πλέον αφοσιωθεί εξολοκλήρου στη χρηματοδότηση φιλανθρωπικών και πολιτικών δραστηριοτήτων. Επικριτής του κινήματος "Occupy Wall Street" και ιδρυτής της πρωτοβουλίας "Job Creators Alliance". Από τον Ιούνιο στηρίζει τον Τραμπ, τονίζοντας την ανάγκη ανάδειξης ενός προέδρου που θα διορίσει συντηρητικούς δικαστές στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη.

Τζέφρι Πάλμερ: 2,1 εκατ. δολάρια

Κατασκευαστής τρίτης γενιάς από το Λος Άντζελες, γνωστός από τα ψευδο-ιταλικά συγκροτήματα κατοικιών (με ονομασίες τύπου Da Vinci και Medici) που δημιουργεί και από τις συγκρούσεις του με τη δημοτική Αρχή της μεγαλούπολης, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Μάλιστα, έχει αποκαλέσει "ανήθικα" τα δημόσια στεγαστικά προγράμματα εξασφάλισης φθηνής κατοικίας. Δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση κάποιου υποψηφίου για πρώτη φορά στη ζωή του.

Οικογένεια Φίλιπ Ράφιν: 1,5 εκατ. δολάρια

Καταγόμενος από την Ουίτσιτα του Κάνσας, ο αυτοδημιούργητος Ράφιν ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης παντοπωλείου που εξελίχθηκε σε αλυσίδα. Ιδιοκτήτης του καζίνο Treasure Island στο Λας Βέγκας και συνεταίρος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο Trump International Hotel and Tower. Δραστηριοποιείται και αυτός για πρώτη φορά στη χρηματοδότηση πολιτικού υποψηφίου, ενώ υπήρξε ομιλητής στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου αναφέρθηκε στη μακρά φιλία του με τον Τραμπ.

Οικογένεια "Πάπα" Νταγκ Μάντσεστερ: 948.000 δολάρια

Δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων του Σαν Ντιέγκο και υπήρξε ιδιοκτήτης της εφημερίδας "San Diego Union - Tribune". Κατά την περίοδο αυτή, η εφημερίδα τάχθηκε υπέρ μιας "φιλοεπιχειρηματικής, φιλοστρατιωτικής" ατζέντας, αναγόρευσε χειρότερο Αμερικανό πρόεδρο στην ιστορία τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, θα αφαιρούσε τη φράση "In God We Trust" από τα χαρτονομίσματα.

Αδελφοί Κόουκ: Ο μεγάλος άγνωστος

Οι Τσαρλς και Ντέιβιντ Κόουκ ελέγχουν την Koch Industries, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, με έσοδα 115 δισ. δολαρίων το 2013, προερχόμενα κυρίως από τη διύλιση καυσίμων. Αποτελούν ισχυρότατους παίκτες στον τομέα του πολιτικού χρήματος, καθώς διοικούν τέσσερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο όνομα της οικογένειας, ενισχύουν τις δεξαμενές σκέψης Heritage Foundation και Cato Institute, έχουν ιδρύσει την πρωτοβουλία Americans for Prosperity και συντονίζουν μεγάλο αριθμό άλλων χορηγών, για τη στήριξη υπερφιλελεύθερων θέσεων. Στις εκλογές του 2016 το δίκτυο Κόουκ αποφάσισε να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο για την προεδρία, στρέφοντας τις προσπάθειές του κυρίως στη διαμόρφωση της σύνθεσης του επόμενου Κογκρέσου και στην ανάδειξη τοπικών αξιωματούχων.

Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της εκστρατείας της Κλίντον

xilari_xrimata

Οικογένεια Χαΐμ Σαμπάν: 10,1 εκατ. δολάρια

Γεννημένος στην Αίγυπτο, ο Ισραηλινός Σαμπάν εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του '80. Υπήρξε συνεταίρος του Ρούμπερτ Μέρντοχ (στο Fox Family Worldwide) και ίδρυσε τον όμιλο συμμετοχών Saban Capital Group, που, μεταξύ άλλων, έχει πλειοψηφικά μερίδια στην ισραηλινή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bezeq και στο ισπανόφωνο κανάλι των ΗΠΑ Univision. Με προσωπική περιουσία περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, ο Σαμπάν αποτελεί πιστό χρηματοδότη των Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον από το 1995. Από το 2003 η οικογένειά του έχει συνεισφέρει 15,5 εκατ. δολάρια σε υποψηφίους ομοσπονδιακών αξιωμάτων.

Οικογένεια Τζ. Μπ. Πρίτσκερ: 8,3 εκατ. δολάρια

Κληρονόμος μιας βιομηχανικής και ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας, ο Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ (προσωπική περιουσία: 3,6 δισ. δολάρια) συνδιοικεί με τον αδελφό του Τόνι το Pritzker Group, που εδρεύει στο Σικάγο και έχει συμμετοχή σε 75 εταιρείες. Το ίδρυμα της οικογένειας έχει χορηγήσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον, ενώ οι συνολικές συνεισφορές της σε ομοσπονδιακούς υποψηφίους φτάνουν τα 9,7 εκατομμύρια.

Ντόναλντ Σάσμαν: 8,1 εκατ. δολάρια

Ιδρυτής το 1991 του hedge fund του Κονέτικατ Paloma Partners, ο Σάσμαν ενίσχυσε την εμπλοκή του στη χρηματοδότηση πολιτικών υποθέσεων αφότου παντρεύτηκε τη βουλευτή των Δημοκρατικών από το Μέιν, Σέλι Πίνγκρι. Ο Σάσμαν είναι μέλος του δικτύου χορηγών Democratic Alliance και συμμετέχει (μαζί με τον Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον) στο διοικητικό συμβούλιο της φιλελεύθερης δεξαμενής σκέψης Center for American Progress. Συνολικά έχει χορηγήσει 54 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς υποψηφίους.

Τζορτζ Σόρος: 7 εκατ. δολάρια

Με προσωπική περιουσία 24,7 εκατ. δολαρίων, ο περιώνυμος μεγαλοεπενδυτής του Soros Fund Management έχει διαθέσει από το 2003 συνολικά 54 εκατ. δολάρια σε υποψηφίους των ΗΠΑ, ενώ το έντονο ενδιαφέρον του για τον επηρεασμό πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων περνά κυρίως από το Open Society Policy Centre, το οποίο, μόνο το 2015, διέθεσε 8,2 εκατ. δολάρια για λόμπινγκ στην Ουάσινγκτον. Το 2004 διέθεσε 23,5 εκατ. δολάρια εναντίον της επανεκλογής του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ενώ το 2008 ενίσχυσε με μικρά ποσά τόσο τη Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τζέιμς Σίμονς: 7 εκατ. δολάρια

Μαθηματικός που ίδρυσε το hedge fund Renaissance Technologies (όπου έκανε την περιουσία του και ο χρηματοδότης του Τραμπ, Ρόμπερτ Μέρσερ), ο Σίμονς έχει προσωπική περιουσία 15,5 δισ. δολαρίων, ενώ η σύζυγός του, Μέριλιν, έχει διαθέσει συνολικά 33,7 εκατ. δολάρια σε υποψηφίους από το 2003. Τις παραμονές της οικονομικής κρίσης του 2008 εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της αυστηρότερης ρύθμισης του τομέα των hedge funds.

Φρεντ Άιτσανερ: 5 εκατ. δολάρια

Ιδιοκτήτης της εταιρείας Newsweb, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενημέρωσης, ο Άιτσανερ έχει διαθέσει, από το 2003, 42,8 εκατ. δολάρια σε υποψηφίους και περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον. Η φιλανθρωπική του δραστηριότητα ξεδιπλώνεται μέσω του Alphawood Foundation, το οποίο υποστηρίζει τα προγράμματα καταπολέμησης του AIDS και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)