to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 07.02.2018

Πολιτική

Tι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»


Το νομοσχέδιο για την παραγωγή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από τους υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Για «μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων.

Όπως υπογραμμίστηκε, η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου, αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Το συμπέρασμα της επιτροπής ήταν πως «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα», ανέφερε, όμως, ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».

Ο κ. Ξανθός είπε ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή και έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα. Μίλησε, ακόμη, για ισχυρές μελέτες και ενδείξεις που τεκμηριώνουν τις θετικές επιδράσεις της κάνναβης και μέσω αυτού του νομοθετήματος δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα σκευάσματα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Επίσης, τόνισε ότι η διάθεσή τους θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών στάθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Υπογράμμισε ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.


Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλιζοντας τον καταλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ) προώθησης επενδυντικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προΪόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιόντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χωρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)