to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:33 | 07.07.2019

Κοινωνία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Πόσους σταυρούς βάζουμε - Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες


  • ΕΔΩ η συνεχής ενημέρωση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταμνημονιακής εποχής και για τις 19ες της μεταπολίτευσης. Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας ανοίγουν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.

Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Όσα άτομα είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και προσέρχονται για να ψηφίσουν σε σχολείο που δεν διαθέτει ειδικές ράμπες, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν για να τους μεταφέρουν στο εκλογικό τμήμα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δίνονται τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος στον ψηφοφόρο, ο οποίος αποσύρεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και αφού επιλέξει το ψηφοδέλτιο, το παραδίδει μέσα στο φάκελο στον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Η γενική δοκιμή για τις εθνικές εκλογές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή η γενική δοκιμή στο υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο κ. Ρουπακιώτης παρακολούθησε προσομοίωση συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, υπηρεσιακά στελέχη και τους επικεφαλής της SingularLogic.

Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου - «Μάθε πού Ψηφίζεις»

Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ συνιστά προς τους εκλογείς να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ειδική εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, το υπουργείο προτείνει πρώτα τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού Ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάζουν σταυρό στους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ υποψηφίων παραπλεύρως του ονόματος τους, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο μόνον με σταυρό και όχι κάποιο άλλο σήμα. Συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) ως και τρεις (3) βουλευτές, βάζουμε έναν (1) σταυρό. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) ως και επτά (7) βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο (2) σταυρούς. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) ως και δώδεκα (12) βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις (3) σταυρούς. Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές βάζουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς. 

Αναλυτικά ο αριθμός των εδρών και των σταυρών προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια:

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ενημερωμένοι έως την 30ή Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγών, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Για τους ετεροδημότες έχουν συγκροτηθεί ειδικά εκλογικά τμήματα εφ’ όσον συγκεντρωθούν 40 εγγεγραμμένοι. Οι διπλοεγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα. Για ειδικές ομάδες εκλογέων ορίζεται ότι για παράδειγμα οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και εκτελούν δρομολόγια εντός χώρας, υποχρεούνται να ψηφίσουν στον δήμο του λιμένα όπου το πλοίο δένει, εφ’ όσον οι πλοίαρχοι έχουν μεριμνήσει για ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων.

Οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ψηφίζουν όπου υπηρετούν μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τέλος, όσοι εκτίουν ποινές και είναι Έλληνες πολίτες και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, που συγκροτούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Διευκολύνσεις στη μετακίνηση

Για τη μετακίνηση των πολιτών, δωρεάν θα είναι η διέλευση από τα διόδια για το διάστημα από το Σάββατο το μεσημέρι έως και τη Δευτέρα στις 08:00 το πρωί. Επίσης, η TΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει έκπτωση 30% και τα ΚΤΕΛ 25%.

Η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική

Να σημειωθεί ότι η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική και χορηγείται σε όσους εκλογείς ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος εφ’ όσον θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ. και δυο (2) εργάσιμες εάν θα μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω. Επίσης, όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης εάν απαιτείται να μετακινηθούν από 100-200 χλμ., δυο (2) εργάσιμες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 201-400 χλμ. και τρεις (3) εργάσιμες ημέρες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω. Επίσης, για τους εκλογείς που θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πληροφορίες: ΑΥΓΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)