to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 31.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τι πραγματικά ισχύει για το νέο σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων

«Το κανούργιο πρόγραμμα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, έχει τις τραπεζικές κινήσεις αναλυτικά και κάθε έτος βλέπουμε τι κινήσεις έχουν γίνει».


Δεν είναι παράνομοι 1,27 εκατ. φορολογούμενοι, «σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να δώσουν εξηγήσεις, γιατί φαίνονται από το σύστημα», αλλά κάποιοι μπορούν να αποφύγουν τα... χειρότερα με την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Tο κανούργιο πρόγραμμα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, έχει τις τραπεζικές κινήσεις αναλυτικά και κάθε έτος βλέπουμε τι κινήσεις έχουν γίνει», είπε η κ.Παπανάτσιου, διευκρινίζοντας ότι «δεν παίρνουμε όλες τις κινήσεις ... κάποιος μπορεί να έχει τρεις λογαριασμούς και να μεταφέρει από τον ένα στον άλλο 300.000 ευρώ. Θα πάρουμε την πρωτογενή εγγραφή την πρώτη φορά», ώστε να μην υπάρχει καταγραφή 900.000 ευρώ.

«Με την επεξεργασία που έχουν κάνει μπορούν πλέον να βρουν ποιες είναι οι πρωτογενείς καταθέσεις κατ' έτος, τα εισοδήματα που έχει κάποιος, οπότε φαίνεται τι ... πρέπει να περάσει από έλεγχο», συνέχισε η ίδια.

Ακόμη και εάν υπάρχουν καταθέσεις από χρήματα που πριν βρισκόντουσαν εκτός συστήματος, όπως π.χ. στο σπίτι του ιδιοκτήτη του λογαριασμού, θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα παρελθόντων ετών, υπογράμμισε.

«Το 1.270.000 (σ.τ.σ. φορολογούμενοι με καταγραφέντες τραπεζικούς λογαριασμούς) δεν είναι όλοι παράνομοι ... σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να δώσουν εξηγήσεις, γιατί φαίνονται από το σύστημα» τι πραγματικά έχει συμβεί, όπως ξεκαθάρισε η κ. Παπανάτσιου.

Η κρίσιμη αλλαγή για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ότι θα «έχουν τα στοιχεία πάρα πολύ γρήγορα. Παλαιότερα ένας ελεγκτής ήθελε έξι μήνες, να επικοινωνήσει με τις τράπεζες, να στείλουν τα στοιχεία, να τα περάσει με το χέρι σε excel και πάλι με το χέρι να πάρει τα εισοδήματα κάθε έτους και να αρχίσει να τα τσεκάρει. Τώρα, έρχεται στον ελεγκτή ένα εργαλείο έτοιμο ... κερδίζουμε χρόνο τουλάχιστον ενός εξαμήνου, ακόμη και έτους σε κάποιες περιπτώσεις», όπως τόνισε.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι τόσο οι κανονικοί, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όσο και αυτοί που γίνονται μετά από εισαγγελικές παραγγελίες, συνέχισε η κ.Παπανάτσιου. «Παλαιότερα ... ο ελεγκτής δεν είχε τις κινήσεις μπροστά του, να ξεκινήσει να κάνει τον πραγματικό έλεγχο ... πλέον τα στοιχεία του δίνονται πάρα πολύ γρήγορα ... μπορούμε να προτεραιοποιήσουμε τις υποθέσεις, να δούμε ποιες είναι υψηλού κινδύνου για να προχωρήσουμε και να μην παραγραφούν», υπογράμμισε η αναπλήρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Προειδοποίησε επίσης ότι, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, ένας φορολογούμενος μπορεί να ενταχθεί και να πληρώσει απλώς ένα ποσό για αυτά που θα δηλώσει «πριν ξεκινήσει το σύστημα να τον ψάχνει. Από κει και μετά, με την απόκρυψη, ανάλογα με το ποσό μπορεί να υπάρχει και ποινικό» σκέλος στη διερεύνηση από τις αρχές. «Οι έλεγχοι ξεκινάνε κυρίως σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιου είδους», προσέθεσε.

«Δεν μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι πολίτες. Από τη στιγμή που αποδεικνύεται από τα εισοδήματα που είχε κάποιος σε βάθος χρόνου, μπορεί να το αποδείξει. Όλοι ξέρουν -και οι λογιστές μπορούν να τους το πουν- αν έχουν κάποιο κίνδυνο ή όχι», όπως είπε. 

Η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε επίσης ότι «δεν εξετάζονται οι σημερινές καταθέσεις στις τράπεζες, εξετάζεται το προηγούμενο διάστημα, εκείνο με τις μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, με τις λίστες και τα ποσά που έχουμε από το εξωτερικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)