to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 14.03.2017

Κοινωνία

Τι πραγματικά είπε για τη ΓΣΕΕ ο Κώστας Κουμπούνης στο Left.gr (ηχητικό)

Προς αποκατάσταση της αλήθειας


Σε απάντηση «ενημερωτικού σημειώματος» της ΓΣΕΕ, το οποίο κάνει λόγο για «εντεταλμένη δημοσιογραφία», κατηγορώντας το Left.gr για παραποίηση δηλώσεων συνδικαλιστή με στόχο την επίθεση στη Συνομοσπονδία, αλλά και με αφορμή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που αναπαρήγαγαν τα γραφόμενα της ΓΣΕΕ, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σχετικά με την επίμαχη δήλωση του Κ. Κουμπούνη, μεταλλεργάτη και συνδικαλιστή της MWB στο Βέλγιο (εδώ ολόκληρη η συνέντευξη στο Left.gr). 

Η ΓΣΕΕ, χρησιμοποιώντας διευκρινιστική δήλωση με την οποία ο Κ. Κουμπούνης αναιρεί όσα ανέφερε στη συνέντευξή του, μας κατηγορεί ότι σκόπιμα απαξιώνουμε τη στάση της στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, ο Κ. Κουμμπούνης ανέφερε ότι είναι αδιανόητο η ΓΣΕΕ να μην συντάσσεται πίσω από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μην εναντιώνεται στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. 

Συγκεκριμένα:

Σε ερώτηση του LEFT.gr για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Βέλγιο και τη σύγκρισή της με αυτήν της Ελλάδας καθώς και για την ισχύ της Γενικής Συνπομοσπονδίας Εργαζομένων στο Βέλγιο συγκριτικά με αυτήν της ΓΣΕΕ, ο Κ. Κουμπούνης είπε επί λέξει τα εξής: 

Tα συνδικάτα στο Βέλγιο δεν είναι κομματικοποιημένα. Είναι ανεξάρτητα. Και αυτό νομίζω είναι η δύναμη του συνδικάτου, όταν είναι κόντρα-εξουσία, όποιο κόμμα κι αν είναι στην εξουσία. Αυτό είναι η δύναμη. Στην Ελλάδα, γιατί έχω λίγη γνώση από τα ελληνικά συνδικάτα, συνεχίζουμε να έχουμε τώρα μια ΓΣΕΕ που την ελέγχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, απέναντι σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέω ότι κάνει μόνο καλά πράγματα, δεν λέω ότι είναι μόνο... Αλλά, δεν καταλαβαίνω, αυτό που δεν καταλαβαίνω τώρα στην Ελλάδα τι είναι: ότι κάνει η κυβέρνηση μια μεγάλη προσπάθεια να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Δεν καταλαβαίνω μια ΓΣΕΕ που δεν πάει από πίσω, σε αυτό το αίτημα. Τουλάχιστον σ’ αυτό το αίτημα. Δεν καταλαβαίνω, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Και δεν καταλαβαίνω κι άλλα κόμματα... Δεύτερον, με αυτό που γίνεται τώρα στην αξιολόγηση, με αυτά τα τρελά που ζητάνε από το ΔΝΤ και... Δεν καταλαβαίνω πώς πάλι μια ΓΣΕΕ δεν παίρνει θέση, όχι να υποστηρίξει την κυβέρνηση αλλά να πάει εναντίον σε αυτά που ζητάνε, στα αντεργατικά, δεν καταλαβαίνω... Αυτό δεν το καταλαβαίνω... Παρά μόνο κάνει απεργίες... Δεν γίνεται, δεν πάει έτσι, δεν θα προχωρήσει έτσι η κατάσταση.

Το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

Ωστόσο, ο Κ. Κουμπούνης, με επιστολή του στο LEFT.gr στις 13/3, θέλησε να διευκρινίσει τα εξής, αναφορικά με την παραπάνω δήλωσή του για τη ΓΣΕΕ:

 Στην ηλεκτρονική σας σελίδα της 5/3/2017 φιλοξενήσατε δηλώσεις μου εκ των οποίων δεν αποδόθηκαν σωστά αυτές που αφορούσαν την ΓΣΕΕ και γενικά το Συνδικαλιστικό Κίνημα.  Ουδέποτε αναφέρθηκα αρνητικά στις απεργίες που οργανώνει η ΓΣΕΕ και τα Ελληνικά Συνδικάτα.  Μάλιστα, έχω λάβει μέρος σε αρκετές από αυτές.  Ουδέποτε αναφέρθηκα αρνητικά για την ΓΣΕΕ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, γιατί πιστεύω ότι όλα τα Ελληνικά Συνδικάτα αγωνίζονται για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.  ΄Αλλωστε στις δηλώσεις μου ανέφερα ότι τα συνδικάτα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι από κάθε εξουσία και αυτό με ανεξαρτησία από το κάθε κόμμα και προπάντων από όποιο κόμμα και να κυβερνάει.

Παρακαλώ για την αποκατάσταση της ακρίβειας των δηλώσεών μου. 

 Κώστας Κουμπούνης

Mεταλλεργάτης / Συνδικαλιστής MWB  Βελγίου

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)