to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι πραγματικά απασχολεί τους Έλληνες του εξωτερικού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση, επιδιώκει να θεμελιώσει σήμερα μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες του εξωτερικού


Το μεγάλο στοίχημα στην ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι να διαπιστώνεις και να καταγράφεις μονάχα τα προβλήματα που απασχολούν, αλλά να επιθυμείς την επίλυσή τους. Γι’ αυτό αξίζει να αγωνίζεσαι με πάθος και όραμα, θέτοντας ως πυξίδα το συλλογικό καλό και όχι την ιδιοτέλεια και το μικροκομματικό συμφέρον. Εξάλλου, με αυτή την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή δημιουργήθηκαν διαχρονικά τα ελληνικά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, με ειλικρινή διάθεση προώθησης ουσιαστικών πολιτικών αντιμετωπίζει του  Έλληνες του εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Μέσα από μια αμφίδρομη σχέση επιδιώκει να θεμελιώσει σήμερα μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης προκειμένου αύριο ως κυβέρνηση να είναι έτοιμος μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα να επιλύσει τα ζητήματα που τους απασχολούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.

Διότι οι ομογενείς αυτό που χρόνια τώρα επιζητούν είναι η ελληνική Πολιτεία να αποκτήσει μια ουσιαστική και συνεχή σχέση μαζί τους, που δεν θα περιορίζεται μονάχα στη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων στις εορταστικές εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους ούτε θα τους επικαλείται κάποιος πολιτικός ή κόμμα προς χάριν μιας επικοινωνιακής επικαιρότητας.

Το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς όλους τους προοδευτικούς ανά τον κόσμο  Έλληνες σχετίζεται επιπλέον και με την αποφασιστικότητα στην επόμενη διακυβέρνηση να τεθούν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Σε αυτή την προσπάθεια η συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού κρίνεται πολύτιμη.

Για να μπορέσουν όμως οι ομογενείς να συμβάλουν καθοριστικά και στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως αντίστοιχα συνέδραμαν στις οικονομίες των χωρών στις οποίες διαμένουν, είναι αναγκαίες μια σειρά από ενέργειες. Σ’ αυτό το πλαίσιο ανοίγει ο διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τους ομογενείς ώστε με καταγραφή ανά χώρα να υπάρξει και συγκεκριμένη αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων.

Στόχος είναι η ακόμη καλύτερη συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες στις οποίες διαβιούν ομογενείς. Μια τέτοια εποικοδομητική σχέση κρίνεται άκρως σημαντική και με πολλαπλά για όλους οφέλη. Φυσικά σ’ αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι ομογενείς. Αποτελούν τον ισχυρό σύνδεσμο φιλίας μεταξύ των χωρών, είναι οι διαχρονικοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Κρίνεται απαραίτητο ένα εκπαιδευτικό σύστημα ειδικά μελετημένο για τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού, με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες, έχοντας λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Το ίδιο ισχύει και για την ουσιαστική διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.  Έναν πολιτισμό ο οποίος φέρει έντονα και τη σφραγίδα των ομογενών τόσο μέσα από τη λαογραφική αναβίωση όσο και με την καλλιτεχνική δεινότητα πολλών εξ αυτών, που έδωσαν μια νέα ώθηση στα πολιτιστικά πράγματα και καταξιώθηκαν διεθνώς. Γι’ αυτόν τον πολιτισμό που ως φάρος αλήθειας και ελεύθερου πνεύματος φωτίζει σε όλη την οικουμένη, η ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει πολύ προσεκτικά, αξιοποιώντας και όλο εκείνο το ανθρώπινο ομογενειακό και φιλελληνικό δυναμικό που πρωταγωνιστεί στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η νέα γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού. Νέες και νέοι που είτε ξενιτεύτηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης είτε επέλεξαν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο άλλης χώρας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που δυσκολεύουν περαιτέρω τη ζωή τους. Γι’ αυτή τη νέα γενιά χρειάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο στο οποίο αυτοί οι νέοι θα έχουν ενεργό ρόλο και λόγο.

Ως προς τη σχέση Ελληνικού Δημοσίου και ομογενών συχνά ανακύπτουν ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μέσω ενός πραγματικού εκσυγχρονισμού που θα απλουστεύσει διαδικασίες και θα επιλύσει εκκρεμότητες.

Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού στην ψηφιακή εποχή είναι ιδιαίτερη σημαντική και είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει επιπλέον την παρουσία τους στα κάθε είδους ελληνικά δρώμενα. Γι’ αυτή την ποικιλόμορφη πια μορφή επικοινωνίας, στην οποία συμβάλλουν σημαντικά τα ομογενειακά ΜΜΕ, η συμβολή της δημόσιας τηλεόρασης θεωρείται επιβεβλημένη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του αρκετά φιλόδοξου αυτού σχεδίου είναι η συσπείρωση όλων των προοδευτικών ομογενειακών δυνάμεων που ζουν και αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τις οργανωμένες του δυνάμεις, τα μέλη και τους φίλους του, αποσκοπεί στη συνδιαμόρφωση πολιτικών για το κοινό μέλλον όλων των Ελλήνων, όλων των λαών, με τα ουμανιστικά και φιλειρηνικά ιδεώδη να κυριαρχούν στην ατζέντα του.

* Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος του Τμήματος Ομογενειακών Θεμάτων

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)