to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 29.06.2022

Πολιτική

Τη μισθολογική αποκατάσταση εργαζομένων στο πρόγραμμα Philos II απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με συγκεκριμένη τροπολογία


Τροπολογία για την μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων στο πρόγραμμα Philos II για την υγεία των προσφύγων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ.κ. Ανδρέας Ξανθός- Τομεάρχης Υγείας, Γιώργος Ψυχογιός- Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δώρα Αυγέρη- Αν. Τομεάρχης Υγείας, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο "Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας".

Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» (“PHILOS I & II”) έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών και περιλαμβάνει  - μεταξύ άλλων- σειρά δράσεων, όπως: παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, συντονισμός εμβολιασμών, εκτίμηση των συνθηκών υγιεινής των χώρων διαμονής των προσφύγων, ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό του επιχειρησιακού προγράμματος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ευάλωτη πληθυσμιακά ομάδα (πρόσφυγες – μετανάστες) για την κάλυψη βασικών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στο οποίο απασχολούνται σήμερα περίπου 670 άτομα όλων των ειδικοτήτων (υγειονομικοί και διοικητικό προσωπικό), μετά από αλλεπάλληλες παραιτήσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το 2017 και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκαν τρεις διαδοχικές χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει μέχρι και σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα ακολουθούνται κυβερνητικές πολιτικές απαξίωσης και υποβάθμισης τόσο του ίδιου του προγράμματος, όσο κυρίως των εργαζόμενων, οι οποίοι βιώνουν ένα συνεχές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας – ως προς την ανανέωση ή μη της εργασιακής τους σχέσης- ενώ ταυτόχρονα υφίστανται  αδικαιολόγητες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών οι οποίες υπερβαίνουν το 45%.

Η τροπολογία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας την οποία υφίστανται οι συμβασιούχοι υγειονομικοί εργαζόμενοι σε ένα πρόγραμμα που αφορά την φροντίδα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας και άρα την προστασία της δημόσιας υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)