to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 19.02.2019

Κοινωνία

Τη μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας-πρόσφυγος αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης

Σε απόφαση με την οποία επιτυγχάνεται πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στην ταυτότητα φύλου πρόσφυγος και στην επίσημη ταυτοποίησή της στα έγγραφα ώστε να αποφεύγεται σύγχυση στις καθημερινές συναλλαγές της, προχώρησε σήμερα με απόφαση του το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης.


Η δικηγορική ομάδα HIAS Greece και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, έκαναν γνωστή την απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, σχετική με τη μεταβολή κυρίου ονόματος, καταχώρισης φύλου αλλά και διασταλτικής ερμηνείας προσαρμογής επωνύμου τρανς γυναίκας πρόσφυγος.

Συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση 136/2018, η οποία κατέστη τελεσίδικη σήμερα, Τρίτη 19.2.2019, προχώρησε σε μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας και του κυρίου ονόματος, αναγνωρισμένης πρόσφυγος από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Μυτιλήνης. Περαιτέρω, όμως, το δικαστήριο, βεβαίωσε, με σκοπό τη διόρθωση του κυρίου ονόματος και του φύλου και επιπλέον προσάρμοσε με διασταλτικό τρόπο σχετικά το επώνυμο στα έγγραφα ΑΔΕΤ της Υπηρεσίας Ασύλου και Διαβατηρίου (Ταξιδιωτικού Εγγράφου) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σχετικό απόσπασμα της απόφασης αναφέρεται: «Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι το γυναικείο φύλο, το όνομα Χ, και το επώνυμο Υ αποτελούν γι' αυτόν τα απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία τον αναγνωρίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση του αιτούντος και στην επίσημη ταυτοποίησή του και στα έγγραφά του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές του. Συνεπώς είναι προφανής η ανάγκη να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση υφισταμένου έννομου συμφέροντος και πρέπει η νέα κατάσταση, αναφορικά με το φύλο, και το ονοματεπώνυμό του, να απεικονίζεται στα έγγραφά του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)