to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 10.10.2012

left.gr

Διεθνή

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις χθεσινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Ιδιαίτερο βάρος στα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων και στις συγκρούσεις, έδωσαν τα διεθνή έντυυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κατά την κάλυψη της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και τις συγκεντρώσεις «υποδοχής» της.


Ο ανταποκριτής του BBC πάντως, πνίγηκε από τα δακρυγόνα, και ζήτησε και συγνώμη αν σε λίγο θα άρχιζε να μοιάζει με τον Δράκουλα (καθώς από τα δάκρυα θα έλιωνε το απαραίτητο για την κάμερα μέικ-απ...):



Tι είδαν τα άλλα ξένα ΜΜΕ, σύμφωνα με το real.gr:

Με ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κάλυψε τις εξελίξεις η εφημερίδα Handesblatt στην ηλεκτρονική έκδοση της. Η εφημερίδα στάθηκε στη δήλωση της Μέρκελ: «Δεν ήρθα εδώ ως δασκάλα» και αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε στις ελληνικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση.



Επιπλέον, στο εξώφυλλό της η Handelsblatt σχολιάζει τη συμμετοχή του ηγέτη της Αριστεράς Bernd Riexinger στις διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ, λέγοντας πως η παρουσία του στην Αθήνα ήταν εναντίον των γερμανικών συμφερόντων κι επισημαίνοντας πως η κίνησή του επιδέχεται έντονης κριτικής.



Το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξένησε ως πρώτο θέμα την επίσκεψη και σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε βοήθεια στην Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας και της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Η Γερμανίδα καγκελάριος ρισκάρει η επίσκεψη να δείξει ότι έχει σκοπό να στηρίξει τους Έλληνες» έγραψε ο ανταποκριτής του δικτύου στην Ευρώπη, Gavin Hewitt.



"Αηδιαστικές διαμαρτυρίες κατά της Μέρκελ στην Αθήνα" έχει σήμερα τίτλο η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική σελίδα της, συμπληρώνοντας "Κι εμείς πληρώνουμε τα περισσότερα". Στο κεντρικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι κλιμακώθηκαν οι ταραχές και οι διαμαρτυρίες κατά της Μέρκελ ενώ φιλοξένησε τις φωτογραφίες με Έλληνες διαδηλωτές ντυμένους με στολές των ναζί. Επίσης, η εφημερίδα σχολίασε τη συμμετοχή του ηγέτη της Αριστεράς.





Με τίτλο «Η Μέρκελ υπόσχεται μίνι βοήθεια στους Έλληνες» το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοση του αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.



Επίσης, σε νέο ρεπορτάζ του το Spiegel αναφέρεται στη σύντομη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα τονίζοντας πως περισσότερο είχε συμβολικό χαρακτήρα, ενώ περιγράφει τις σκηνές έξω και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στου Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότωφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».



Στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα αναφέρθηκε και το ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του Al Jazeera. «Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Αθήνα σε μία προσπάθεια να δείξει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση καθώς η κοινή γνώμη ετοιμάζει νέες διαδηλώσεις κατά των περικοπών λιτότητας» μετέδωσε το αραβικό δίκτυο.



«Έλληνες διαδηλωτές σε Μέρκελ: Είμαστε ένα ελεύθερο έθνος». Με αυτό τον τίτλο το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε τις εξελίξεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα την Τρίτη σε ταξίδι στην Αθήνα καθώς δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν για να δείξουν τον θυμό τους απέναντι της για το βαρύ φορτίο που υποφέρει η χώρα τους» σημειώνε το CNN.





«Μέρκελ: Ο σκληρός δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα αποδώσει» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που κάλυψε τις εξελίξεις από την επίσκεψη.



Με βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας το ρωσικό δίκτυο Russia Today μετέφερε όλες τις εξελίξεις από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Η αστυνομία στην Αθήνα ρίχνει δακρυγόνα σε συγκρούσεις καταστολής των διαδηλώσεων κατά της Μέρκελ» έγραψε το τηλεοπτικό δίκτυο.






Στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε και η ισπανική El Pais, που υπογράμμισε ότι παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας οι Έλληνες διαδήλωσαν κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου.





Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες», σημειώνοντας στον υπότιτλό της: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».

Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ σημειώνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. (…) Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις. (…) Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».



Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».


Σχετικό θέμα και από το newsit.gr :


Η στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, οι 50.000 που διαδήλωσαν, τα επεισόδια, οι ναζιστικές σημαίες. Η επίσκεψη αστραπή της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα απασχολεί και σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ.

«Είμαστε φίλοι και εταίροι» είναι ο τίτλος της αγγλικής έκδοσης του Spiegel, που μιλά για απλόχερη στήριξη της Μέρκελ στην Αθήνα, δίνει έμφαση στις ναζιστικές σημαίες που εμφανίστηκαν στα συλλαλητήρια και τις οποίες έκαψαν οι διαδηλωτές, ενώ σημειώνει πως αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ελλήνων.

Spiegel
Spiegel
«Δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την πλειοψηφία αλλά το μήνυμα που έστειλαν είχε πικρή γεύση. Περίπου 50.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας χαιρέτισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο με σβάστικες, πλακάτ με μηνύματα όπως «έξω το 4ο Ράιχ» και πανό όπου στο πρόσωπό της (της Μέρκελ) ήταν ζωγραφισμένο ένα μουστάκι όπως του Χίτλερ», γράφει το Spiegel και στη συνέχεια αναφέρεται στο πολιτικό σκέλος της επίσκεψης Μέρκελ και τις συναντήσεις με Σαμαρά και Παπούλια.
Daily Mail
Daily Mail
Το Spiegel δεν είναι το μοναδικό μέσο που σχολιάζει τις εικόνες με τις ναζιστικές σημαίες και τους συνδικαλιστές με τη στολή των ναζιστών. Το ίδιο κάνει και η Bild (που δε μας έχει και σε μεγάλη εκτίμηση...) όσο και η Daily Mail. Ειδική... θέση στην τελευταία έχει και ο γυμνός διαδηλωτής που "κέρδισε" περισσότερα από 15 λεπτά δημοσιότητας...

"Η Μέρκελ στην Αθήνα, συγκρούσεις. Ήρθα σαν φίλη και εταίρος" γράφει η Corriere della Sera"
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου απασχόλησε και τα αυστραλιανά ΜΜΕ, που μιλούν για «συμβολική στήριξη της Ελλάδας και της κυβέρνησης».

Η εφημερίδα The Australian γράφει πως «παρά την οργή των Ελλήνων και τις διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων εναντίον της, η Μέρκελ πήγε στην Αθήνα για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική προοπτική στην ευρωζώνη.

Το κρατικό κανάλι του ABC εστιάζει την προσοχή του και στις μαζικές διαμαρτυρίες υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες υποδέχθηκαν τη Μέρκελ με σβάστικες». Επίσης, φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκολας Μπλομ, κορυφαίου στελέχους της γερμανικής εφημερίδας Bild που λέει ότι «οι Έλληνες είναι οργισμένοι αλλά και οι Γερμανοί χάνουν την υπομονή τους και αμφισβητούν αν οι Έλληνες τα καταφέρουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)