to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι μάθαμε από τα κόκκινα γιλέκα

Ένα από τα λίγα σοβαρά σωματεία αντέδρασε και χιλιάδες το στήριξαν. Εξ ορισμού ταξικός εργατικός αγώνας. Αντί επαγγελματιών συνδικαλιστών, κανονικοί εργαζόμενοι


Οδοστρωτήρα δεν έταξε στην εργασία ο Μητσοτάκης προεκλογικά; Νά τος που ήρθε με τον εργασιακό νόμο που διεκπεραίωσε ο superman της διάλυσης. Νόμος που είναι σαν να αποτελεί συρραφή των αιτημάτων της εργοδοσίας και πέρασε, μεταξύ άλλων, στην τούρλα της πανδημίας.


Πήραμε μαθήματα στην περίπτωση των διανομέων με τα κόκκινα γιλέκα. Ακόμα και οι πιο αποστασιοποιημένοι εργαζόμενοι, διαβάζοντας το μήνυμα της εταιρείας: Γίνεσαι Freelancer ή δεν ανανεώνεται η σύμβαση, ήρθαν αυτόματα στη θέση του διανομέα. Είδαν τον εαυτό τους, αναρωτήθηκαν μήπως την επόμενη μέρα θα ελάμβαναν και οι ίδιοι ένα αντίστοιχο μήνυμα. Για τη σύμβασή τους, το ωράριό τους, τον μισθό τους. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται εξήγηση το τσουνάμι αλληλεγγύης, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα χειροκροτήματα και τα κορναρίσματα στην κόκκινη μηχανοκίνητη πορεία. Γι’ αυτό κανείς δεν αναρωτήθηκε.

Τι άλλο συμπεράναμε; Ότι υπάρχει πραγματικός και γειωμένος συνδικαλισμός. Ένα από τα λίγα σοβαρά σωματεία αντέδρασε και χιλιάδες το στήριξαν. Εξ ορισμού ταξικός εργατικός αγώνας. Αντί επαγγελματιών συνδικαλιστών, κανονικοί εργαζόμενοι. Ούτε μια εβδομάδα μετά, έχει παράξει αποτελέσματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως όποιος το θελήσει υπογράφει ανανέωση της σύμβασής του. Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει αγγελίες από άλλες εταιρείες που ζητούν διανομείς, με πρώτο κίνητρο τη μισθωτή σχέση εργασίας και συμβάσεις.

Όχι ότι είναι η κατάρρευση του καπιταλισμού, ας αναλογιστούμε όμως πως ανάλογες εταιρείες, που θέλουν να μεταβάλουν τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων τους, θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Με λίγα λόγια, νά που ο συνδικαλισμός και η αλληλεγγύη -διαδικτυακή και έμπρακτη- δουλεύουν. Η πρώτη ουσιαστική νίκη, βέβαια, θα είναι η εκπλήρωση των αιτημάτων των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μάθαμε επίσης πως όσο η λαϊκή δυσαρέσκεια ακούγεται και φαίνεται όλο και περισσότερο, στην κυβέρνηση ξεσφίγγουν γραβάτες. Δεν μοιάζουν τόσο ανίκητοι και αυτό... βγαίνει στον κόσμο, όσους ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους και να φέρουν. Ο κυνισμός, η αλαζονεία, τα ψέματα δεν σε κρατάνε για πολύ στην καρέκλα. Μια κυβέρνηση που κάνει τη δουλειά για τις ελίτ δεν μπορεί να κυβερνά για πολύ στις πλάτες της πλειοψηφίας. Αρκεί μόνο η κοινωνία να “φυσήξει”.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)