to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 06.12.2016

Διεθνή

Επιταχύνται οι εξελίξεις στην Ιταλία: Μέχρι αύριο βράδυ αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού

Τη λήψη έκτακτων μέτρων αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ιταλία το Eurogroup, σύμφωνα με τον Τύπο.


Μέχρι αύριο βράδυ αναμένεται να εγκριθεί από την ιταλική Γερουσία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισπεύσει την όλη διαδικασία.

Από την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, είναι πιθανό να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όλοι οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ματέο Ρέντσι παραμένει  ο υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος διατηρεί και σημαντικές επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στις 24 Ιανουαρίου το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής, ο οποίος προβλέπει μπόνους εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Απόφαση η οποία θεωρείται βασικής σημασίας για την εξέλιξη της όλης πολιτικής κατάστασης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σχετικά με την μετέπειτα πορεία, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που προέκυψε από την μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι κατά βάθος θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί. Όσο για την κεντροαριστερά, ο Ματέο Ρέντσι δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να φθείρεται.

Στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι, παρά τις δυσκολίες, θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και θα προσπαθήσει να προβάλει με έμφαση τα θετικά σημεία του κυβερνητικού του έργου, που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από το κλίμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η εσωτερική, αριστερή αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)