to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 07.04.2017

Πολιτική

Τι λένε τα κόμματα για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» και την απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα


«Η παράσταση της κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: "Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό"», επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για τόσους χαμένους μήνες, που κόστισαν δισ. στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά, όπως λέει, η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εύχεται στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Καλό Πάσχα. «Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δήλωση έκανε και η πρόεδρς του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά:

Μετά από 7 μήνες τυχοδιωκτισμών, η Κυβέρνηση συμφώνησε για προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ με όρους παράδοσης ηττημένου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε την νέα περικοπή των συντάξεων και την καταβαράθρωση του αφορολόγητου, χωρίς να πάρει τίποτε για το Δημόσιο χρέος, αρκούμενη σε υποσχέσεις για δήθεν «αντίμετρα», αν και εφόσον υπερβούμε τους δυσβάσταχτους στόχους για 3,5% πλεονάσματα του ΑΕΠ.

Η αβεβαιότητα παραμένει. Ακόμη και μετά τις υποχωρήσεις δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει το τι έχει συμφωνηθεί για την ΔΕΗ και τα Εργασιακά. Γιατί τα όσα είπε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος για τις Συλλογικές συμβάσεις, προβλέπονται ήδη από τον Νόμο 4024 του 2011.

Αν μετά από αυτά ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται ακόμη το ποιοι παίζουν τις «κουμπάρες» εις βάρος της χώρας, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Η συνέχιση της παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει.

 


Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τα αποτελέσματα του Eurogroup, στη Μάλτα, για τη συμφωνία σχετικά με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. 

«Η διαπραγμάτευση έχει λήξει εδώ και καιρό. 3,6 δισ. ο λογαριασμός. Το μόνο που παζάρευε ο κ. Τσίπρας είναι ποιος πρωθυπουργός θα τον πληρώσει», υπστήριξε ο κ. Θεοδωράκης. 

Εν τω μεταξύ, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Το ύψος του λογαριασμού έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Είναι τα 3,6 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ από την αρχή. Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κλείσει. Το μόνο που παζάρευε ο κ. Τσίπρας είναι το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Θέλει να εξαντλήσει τον χρόνο παραμονής στην εξουσία ως την τελευταία μέρα και να χρεωθεί το κόστος ο επόμενος. Σε αυτό πράγματι κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα για ανυποχώρητες μάχες και σκληρή διαπραγμάτευση είναι λόγια του αέρα για τα non paper του Μαξίμου. Όπως και τα αντίμετρα... "αν και εφόσον" ...προκειμένου να έχουν μία δικαιολογία οι βουλευτές για να σηκώσουν το βάρος άλλης μίας επιλογής που κόστισε ακριβά στους πολίτες».

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για το Εurogroup:

Oι αυταπάτες και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης όλη την προηγούμενη περίοδο έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία που υπολογίζονται σε 3,6 δις ευρώ νέα μέτρα. Για άλλη μια φορά θα υπάρξει υπερφορολόγηση και μείωση συντάξεων αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση προχωρά σε προληπτική νομοθέτηση που η ίδια την έχει χαρακτηρίσει εκτός κοινοτικού κεκτημένου και αντισυνταγματική. Με αυτές τις ασκούμενες πολιτικές τα αδιέξοδα και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας επιτείνονται. Και μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Η μόνη λύση όμως για την υπέρβαση της κρίσης είναι η αλλαγή πολιτικών με προοδευτικές ανατροπές παντού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)