to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 26.10.2018

Κοινωνία

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη δόνηση στη Ζάκυνθο

Πρόκειται για τον κύριο σεισμό στη Ζάκυνθο, λένε Λέκκας και Χουλιάρας. Δεν αποκλείουν μετασεισμό 5-5 ,5 Ρίχτερ


«Σιγά σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στη Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Περιοχή υψηλής σεισμικότητας χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, τη Ζάκυνθο. αλλά και γενικότερα τα Επτάνησα. μετά τη νέα σεισμική δόμηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης, συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με ισχυρότερο μετασεισμό στις 2:09, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το 1997, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το σημερινό επίκεντρο, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες» υπενθύμισε ο κ.Σκορδίλης.

Ομαλή χαρακτηρίζει ο λέκτορας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, την έως τώρα (πρωί της Παρασκευής) μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Σώκος δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να υπάρξει ένας δυνατός μετασεισμός κοντά στα 6 ρίχτερ, ενώ αποκάλυψε ότι καταγράφηκε κι ένα μικρό «τσουνάμι» των περίπου 20 εκατοστών. Όπως ανέφερε είχε καταγραφεί ένας προσεισμός 4,9 ρίχτερ λίγα λεπτά πριν τον κύριο σεισμός κι ένας δυνατός μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ. Επίσης έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 4 μικρότεροι μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ και εκατοντάδες άλλοι μικρότεροι. Παράλληλα τις προηγούμενες εβδομάδες στην περιοχή υπήρχε μια έντονη σεισμικότητα η οποία εκ των υστέρων μπορεί να εκτιμηθεί ότι έχει κάποια συσχέτιση με το κύριο σεισμικό γεγονός. 


«Μιλάμε για την περιοχή του Ελληνικού Τόξου σε αυτό το ρήγμα. Είναι και περιοχή με τεράστιο σεισμικό δυναμικό, όλα είναι πιθανά. Αυτή η περιοχή είναι ουσιαστικά ένα ρήγμα, η επαφή ανάμεσα σε δύο πλάκες, την ευρασιατική και την αφρικανική, επομένως είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί και λίγο πιο πέρα κάποιο άλλο κομμάτι της περιοχής αυτή, είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να το εκτιμήσουμε αυτή την στιγμή. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την μετασεισμική ακολουθία για τα επόμενα 24ωρα και αυτό θα μας δώσει κάποιες ενδείξεις εάν υπάρχει ενεργοποίηση και κάπου αλλού ρήγματος», τόνισε ο κ. Σώκος.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών εξήγησε ότι το μέγεθος του κύριου σεισμού είναι στα πλαίσια του φυσιολογικούς με δεδομένη τη δυναμική του συγκεκριμένου ρήγματος, ενώ για την αίσθηση που αποκόμισαν οι Πατρινοί για την μεγάλη διάρκεια του φαινομένου εξήγησε: : «Η διάρκειά του έχει να κάνει με το γεγονός ότι κυρίως στην Πάτρα αισθανθήκαμε τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν μεγάλη περίοδο και δημιουργούν μια τέτοια αίσθηση. Δεν είχε κάτι το περίεργο η διάρκειά του, είναι η αίσθηση του κόσμου. Είναι λογικό να αισθανθούμε μεγάλης διάρκειας και περιόδου κύματα».

Αναφορικά με το μίνι τσουνάμι που καταγράφηκε στις ακτές ο κ. Σώκος υπογράμμισε: «Υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι της τάξης των 15 με 20 εκατοστών αλλά είναι λογικό σε τέτοιους σεισμούς, όμως όχι κάτι μεγάλο. Μπορεί να προκληθεί είτε από το ρήγμα που μπορεί να κόψει τον πυθμένα ή από κάποια υποθαλάσσια κατολίσθηση που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)