to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:02 | 18.10.2016

Κοινωνία

Τι λένε ο Aρης Αμπατζής και η ΕΣΗΕΑ για τη λάθος είδηση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν

Εξηγήσεις για τη λάθος είδηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Θράκη δίνει με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ ο συντάκτης του τηλεγραφήματος και ανταποκριτής μέχρι πρόσφατα του πρακτορείου στην Τουρκία, Αρης Αμπατζής. Tο «διπλωματικό επεισόδιο» με την Τουρκία έχει ως αφετηρία τηλεγράφημα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας και όχι τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, τονίζει από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ.


Σε επιστολή που απέστειλε στην Ενωση Συντακτών ο Α. Αμπατζής αναφέρει: 

«Ο σάλος που προκλήθηκε χτες γύρω από το περιεχόμενο ενός τηλεγραφήματος που έγραψα, ήταν αποτέλεσμα δικού μου λάθους το οποίο ήταν απαράδεκτο. Δεν έχω παρά, σε ό,τι μου αναλογεί, να αναλάβω την ευθύνη, πράγμα που και έχει την έννοια της σιωπηρής αποδοχής της απόλυσής μου από το ΑΠΕ. 

»Το γεγονός ότι το κακό πηγάζει από δικό μου λάθος, ανεξάρτητα από το αν αυτό πήρε στη συνέχεια διαστάσεις που δεν είχαν σχέση με το δικό μου τηλεγράφημα, μου αφαιρεί το δικαίωμα να αναφερθώ στο περιεχόμενο της είδησης, στο πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτή προκάλεσε σάλο και σε διάφορα άλλα ζητήματα».

ΕΣΗΕΑ: Τα φορτώνουν στον ανταποκριτή, ευθύνεται το Γραφείο Τύπου

Λίγο μετά την αποστολή της επιστολής του κ. Αμπατζή, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για προσπάθεια να φορτώσουν στον ανταποκριτή του ΑΠΕ την ευθύνη, σημειώνοντας ότι το «διπλωματικό επεισόδιο» με την Τουρκία έχει ως αφετηρία τηλεγράφημα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού αυξάνονται τα κρούσματα ελλιπούς ενημέρωσης με επικίνδυνες συνέπειες για την εξωτερική πολιτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Στον ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Άγκυρα, προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη για το "δημοψήφισμα" Ερντογάν στη Δυτική Θράκη, παρ' όλο που το «διπλωματικό επεισόδιο» με την Τουρκία έχει ως αφετηρία τηλεγράφημα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας.

»Η πολιτική ηγεσία της ΓΓΕΕ και η διοίκηση του ΑΠΕ επιχειρούν να κλείσουν όπως-όπως την υπόθεση, αλλά τα ερωτηματικά προβάλλουν αμείλικτα για τη λειτουργία του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων και για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό.

»Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ με επιστολή του στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη σε ό,τι του αναλογεί…». Το περιστατικό, όμως, αποκαλύπτει σοβαρά κενά στην πληροφόρηση, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη για τα κρίσιμα εθνικά θέματα. 

»Η διοίκηση του ΑΠΕ πρέπει να δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις και να προβεί στις οφειλόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του κύρους του, που επλήγη για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ευθύνη των εργαζομένων. 

»Όσον αφορά τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από αυτά, αυξάνονται τα κρούσματα ελλιπούς ενημέρωσης με επικίνδυνες συνέπειες για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

»Το τελευταίο επεισόδιο, δυστυχώς, τα λέει όλα»…

Το ιστορικό

Το τηλεγράφημα που απέστειλε, χθες Δευτέρα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ απέδιδε λανθασμένα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωση σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έθετε ζήτημα δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώς της Θράκης και φερόταν επικαλούμενος το λεγόμενο «Εθνικό Συμβόλαιο» των Τούρκων το 1920 να ήγειρε ζήτημα συνόρων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, τα λόγια αυτά δεν ανήκαν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στον κ. Ερντογάν, αλλά ήταν μια ερμηνεία της διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Sabah που μετέδωσε την είδηση. 

Μετά την εξέλιξη αυτή το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε τη διακοπή συνεργασίας του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία. «Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο ''Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο" το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Αρη Αμπατζή» ανέφερε η ανακοίνωση που υπέγραψε ο πρόεδρος ΔΣ και γενικός διευθυντής του πρακτορείου, Μιχάλης Ψύλος. 

Με πληροφορίες από in.gr

Διαβάστε σχετικά: Διορθωμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις δηλώσεις Ερντογάν - Σε διακοπή συνεργασίας με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία προχώρησε το πρακτορείο

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)