to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 10.06.2017

Πολιτική

Τη λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα εγκαινίασαν ο Ν. Κοτζιάς και ο Ν. Τόσκας

Νέα πνοή στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και ενίσχυσης ης γεωστρατηγικής της θέσης δίνουν το παράρτημα Πτολεμαίδας της Σχολής Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που εγκαινίασαν σήμερα, επισήμως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όπως και το Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο εξαγγέλθηκε και θα λειτουργήσει στην περιοχή, σε ένα μέρος των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ.


Τόσο για τη Σχολή Πυροσβεστών, όσο και για το Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας υπήρξαν σφοδρές πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις για να μην γίνουν στην Πτολεμαΐδα, όπως είπαν ο κ. Τόσκας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης. "Δεν τους πέρασε, η κυβέρνηση ξεπέρασε αυτά τα εμπόδια, κοίταξε το γενικότερο συμφέρον και όχι το συμφέρον μερικών", παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο κ. Καρυπίδης κατήγγειλε κόμματα της αντιπολίτευσης ότι "πολέμησαν" με κάθε τρόπο τις δύο αυτές επιλογές και είπε χαρακτηριστικά ότι "αντιπρόεδροι κομμάτων περνούσαν από εδώ και έλεγαν ότι δεν θα γίνει η Σχολή Πυροσβεστών".

Στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαίδας φοιτούν από τις 8 Ιανουαρίου 93 δόκιμοι πυροσβέστες οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος εισήχθησαν με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής είναι υπερσύγχρονες και το γεγονός αυτό επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. "Δεν ξέρω τι να πρωτοζηλέψω. Τους καθηγητές που θα διδάσκουν σε αυτό το υπέροχο συγκρότημα που είναι μεγαλύτερο και από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά ή τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες που θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέα γνώση και να μορφωθούν παραπέρα", είπε ο κ. Κοτζιας και συνέχισε: "Αυτή η Σχολή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και να δώσει νέα πνοή στη σπουδαία αυτή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην όμορφη, πια, πόλη της Πτολεμαίδας. Η περιοχή αυτή αποτελεί στρατήγημα γεωστρατηγικό, σημαντικό σημείο ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας μας με τις Βαλκανικές όμορες χώρες".

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αρχές της πΓΔΜ και της Αλβανίας στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της αντιμετώπισης κινδύνων που διαπερνούν τα σύνορα , όπως οι φωτιές, που διαπερνούν τα σύνορα , το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών. Δεσμεύτηκε ότι αυτή η Σχολή θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και διεθνή ακτινοβολία και θα προσφέρει γνώση, μόρφωση και αγωγή στους πυροσβέστες χωρών της Βαλκανικής που πολλές από αυτές δεν διαθέτουν Σχολές Πυροσβεστών.

Στελέχη Πολιτικής Προστασίας από βαλκανικές χώρες προβλέπεται να εκπαιδεύονται και στο πρώτο Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που θα λειτουργήσει στην Πτολεμαίδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας στην πολιτική προστασία, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης.

"Μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κάνουμε βήματα μπροστά, να προωθήσουμε τη γνώση, να προωθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου, να προχωρήσουμε σε διεθνείς συνεργασίες και αυτό συμβολίζει η πρωτοπόρα Σχολή Πυροσβεστών", τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Τόσκας.

Πλέον οι νέοι πυροσβέστες εισέρχονται στο Σώμα όχι με τους "τρόπους" του παρελθόντος, αλλά με πανελλαδικές εξετάσεις, με πολλά προσόντα και με πολλά εφόδια, παρατήρησε και αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο τη Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαίδας, λέγοντας πως η εξωτερική ασφάλεια με την οποία ασχολείται ο υπουργείο Εξωτερικών έχει σχέση και με την εσωτερική ασφάλεια, διότι στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν στεγανά.

Ο δήμαρχος Εορδαίας είπε ότι η λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αξιοποιούνται οι υποδομές που υπάρχουν στην περιφέρεια, διότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις προϋπήρχαν και παρέμεναν αναξιοποίητες. Εξήρε τη συμβολή του περιφερειάρχη που είχε την ιδέα και το θάρρος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη γιατί "ξεπέρασε τις παράλογες αντιδράσεις".

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Καπέλιος είπε ότι υλοποιείται εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο Σώμα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Σπυρίδων Βαρσάμης.

Μετά την τελετή εγκαινίων οι υπουργοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Παραβρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της περιοχής και γονείς των δοκίμων πυροσβεστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)