to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 30.04.2012

left.gr

Πολιτική

Τι λέει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης

Επιμένει ο κ. Βενιζέλος και τα μιντιακά του φερέφωνα να εγκαλεί τον Α. Τσίπρα διότι θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή εάν η λαϊκή ψήφος δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αυτήν την ουσιαστική πολιτική εντολή.


Ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Ψυχάρης και το σύστημα της διαπλοκής δεν μπορούν να αντέξουν ούτε καν τη σκέψη να δοθεί διερευνητική εντολή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια θεσμική κίνηση η οποία δεν θα ακολουθεί τη μνημονιακή εθνικοφροσύνη που έχουν ενορχηστρώσει media, τράπεζες, Σαμαράς και Βενιζέλος. Ακόμα περισσότερο όμως τρέμουν οποιαδήποτε αναφορά στο λαϊκό παράγοντα και τη δραστηριοποίηση των πολιτών, τους οποίους εξακολουθούν να θεωρούν πελάτες προς εκμετάλλευση. 

Το left.gr παραθέτει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για την ενημέρωση των αναγνωστών του.


Άρθρο 37


1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.


2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.


3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή· η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.Ερμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές· νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. 


4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.


Ερμηνευτική δήλωση : Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές· νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.


Σχετική δήλωση της υποψήφιας βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ και Επ. καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένειας Καμτσίδου

Με αφορμή τη καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου ότι συνιστά Συνταγματική εκτροπή η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δε θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ και Επ. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, δήλωσε:

«Σε περίπτωση που από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα προκύπτει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από το Σύνταγμα υποχρεωμένος να αναθέσει διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής, που θα έχουν ως αντικείμενο την αναζήτηση βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Ο φορέας της εντολής, μέσα από διαβουλεύσεις και επαφές, δύναται να επιδιώξει την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος και σχήματος, που θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της λαϊκής αντιπροσωπίας.

Αν η εντολή ευδοκιμήσει, δηλαδή αν μέσα στο τριήμερο που αυτή διαρκεί, συγκροτηθεί μια πολιτική πλειοψηφία, η οποία με πρόδηλο, προφανή τρόπο αντανακλάται στην σύνθεση της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την υποχρέωση να τρέψει την διερευνητική εντολή σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να διορίσει ως πρωθυπουργό, αυτόν που υποδεικνύει ο φορέας της διερευνητικής εντολής.

Με άλλα λόγια, οι διερευνητικές εντολές είναι μια διαδικασία που επιδιώκει την διαμόρφωση των όρων που απαιτεί η αρχή της δεδηλωμένης για τον διορισμό πρωθυπουργού.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)