to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 29.04.2020

Κοινωνία

Τι λέει η επιστημονική επιτροπή για σχολεία, μάσκες, τεστ, οδηγίες στον πληθυσμό (ηχητικό)

Το μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον SARS-CoV-2 και επικεφαλής των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Στην προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, όπως ανέφερε η κα Κοτανίδου, οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας θα καταθέσουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων. Ναι μεν τα μικρά παιδιά δεν νοσούν και δεν αρρωσταίνουν βαριά, αλλά έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, που μπορεί να αρρωστήσουν. Γι` αυτό υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, γιατί τα παιδιά μεταφέρουν ιούς μέσω της στενής επαφής.

Θα ξεκινήσουν τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου και όπως είπε θα έχουμε περιθώριο 20 ημερών μέχρι να πάνε και τα υπόλοιπα να πάρουμε στοιχεία από άλλες χώρες. Και αν χρειαστεί, θα αναστείλουμε το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων. Θα παρατηρήσουμε εάν έρχονται στο νοσοκομείο περισσότεροι νοσούντες, περισσότεροι «θετικοί» στον κορωνοϊό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τεστ είναι «θετικά», αν αυξηθεί, σημαίνει ότι υπάρχει μετάδοση, όπως και αν αυξηθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Καθημερινά μαθαίνουμε από αυτά που βλέπουμε.

Για τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να φτάσει ο αριθμός αντίστοιχους άλλων χωρών της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, να ανοίξουν τα περισσότερα δυνατά εργαστήρια που μπορούν να κάνουν αυτά τα τεστ. Ο στόχος είναι να γίνονται πάνω από 100.000 τεστ την εβδομάδα, όπως είπε η ίδια. Διευκρίνισε ότι σήμερα υπάρχει μεν η δυνατότητα να γίνονται περίπου 10.000 ημερησίως, αν συνυπολογιστούνν 1.000-1.500 στο δημόσιο σύστημα και τα υπόλοιπα στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα της αποζημίωσης, καθώς δεν μπορεί να πληρώνουν οι πολίτες που θα το κάνουν.

Για τις κινητές μονάδες συλλογής δειγμάτων που είχαν εξαγγελθεί τον Μάρτιο, εξάλλου, η κα Κοτανίδου ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση της επιστημονικής επιτροπής την άλλη εβδομάδα για το πότε θα ξεκινήσουν.

Για τις μάσκες και τη χρήση τους, που επανήλθαν στο προσκήνκιο, η ίδια ξεκαθάρισε ότι η επιστημονική επιτροπή έλεγε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλειστό χώρο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ουδέποτε ειπώθηκε στην επιστημονική επιτροπή ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικό χώρο. Δεν ξέρω πώς βγήκε στον κόσμο, δεν ειπώθηκε ποτέ ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και αν στον εργασιακό χώρο υπάρχει απόσταση δύο μέτρων από άλλον, εάν ο άλλος δεν έχει συμπτώματα, πάλι μπορούμε να μην φοράμε μάσκα. Και οι πολίτες, όπως διευκρίνισε, δεν χρειάζονται μάσκες νοσοκομείου, αρκεί μία απλή χειρουργική ή πάνινη μάσκα, που έχουν δοθεί οδηγίες πώς κατασκευάζεται, δεν χρειάζονται πιο εξελιγμένες μάσκες.

Όσον αφορά τέλος τις γενικές οδηγίες προς τους πολίτες, επανέλαβε ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, να μην έχουμε σωματικές επαφές. Θα... αγκαλιαστούμε με ασφάλεια όταν βγει το εμβόλιο, «φαντάζομαι στις αρχές του 2021», όπως εκτίμησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)