to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 09.05.2022

Διεθνή

Τη Κυριακή η απόφαση των Σουηδών για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Οι σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στη Σουηδία, θα αποφασίσουν την Κυριακή, αν θα υποστηρίξουν μια ιστορική υποψηφιότητα της χώρας τους για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ώστε να προστατευθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν.


«Το κόμμα θα ανακοινώσει τη θέση του στις 15 Μαΐου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των σοσιαδημοκρατών Τζούλια Γκραμπ.

Η υποστήριξη στην ένταξη, κάτι που θα αποτελούσε μείζονα στροφή από την προηγούμενη γραμμή του κόμματος της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για μια υποψηφιότητα της Σουηδίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.

Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)