to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι κάναμε για το «brain drain»

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλήσει για το brain drain, για τη φυγή νέων επιστημόνων από τη χώρα μας. Μπορεί να μιλήσει, γιατί δεν έχει μόνο πρόγραμμα για την επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής για το μέλλον, αλλά και επιτεύγματα.


Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα αντιπαρατεθούν δύο μεγάλα πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας, δύο πολιτικά προγράμματα για την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη. Κι όσο κι αν προσπαθεί να κρύψει το δικό της πρόγραμμα η ΝΔ, μετά τις ευρωεκλογές, αναμένοντας πολιτικά οφέλη από το προσωπείο μετριοπάθειας που έχει φορέσει,  τα γραπτά, οι δηλώσεις, και κυρίως τα πεπραγμένα δεκαετιών, μένουν.

Πολύς λόγος, γίνεται, τα τελευταία χρόνια, για τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, από την Οικονομία της Γνώσης.  Είναι εφικτό, αναρωτιούνται πολλοί, να εισέλθουμε σε αυτόν τον «νέο» κόσμο, ενώ οι νέοι κι υπερεξειδικευμένοι επιστήμονές μας, φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή που δεν μπορεί να τους προσφερθεί εδώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλήσει για το brain drain, για τη φυγή νέων επιστημόνων από τη χώρα μας. Μπορεί να μιλήσει,  γιατί δεν έχει μόνο  πρόγραμμα για την επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής για το μέλλον, αλλά και επιτεύγματα.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με δεδομένα, κι όχι με συνθήματα.

Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιούργησε η κρίση, το 2017,  για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι δαπάνες για την  Έρευνα και την  Ανάπτυξη ξεπέρασαν τα 2 δισ. € φθάνοντας το 1,13 % του ΑΕΠ, με σημαντική και συστηματική αύξηση της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα την τελευταία τριετία (2,03 δισ. €) έναντι 0,83% του ΑΕΠ το 2014.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίδρυσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας,  ένα νέο θεσμό μέσω του οποίου επιχειρείται μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της ‘Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα,  ο οποίος στηρίζει τους νέους επιστήμονες με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. € για την περίοδο 2017-2020, ενισχύει την ποιοτική ελεύθερη Έρευνα και συνεισφέρει στην αναχαίτιση του brain drain  με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.

Για την εκπλήρωση των στόχων του, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. χορηγεί υποτροφίες για τη διεξαγωγή διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικών μελετών, χρηματοδοτεί υψηλής ποιότητας ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικούς υπεύθυνους Μεταδιδάκτορες, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ, χρηματοδοτεί την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, διευκολύνει την πρόσβαση Πανεπιστημίων και ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων στη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, υποστηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Μέχρι το 2021 αναμένεται η δημιουργία 10.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους εξειδικευμένους επιστήμονες μέσα από τα προγράμματα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
Παράλληλα, μέσω του ΕΛΙΔΕΚ και με πόρους του ΕΣΠΑ, στηρίζονται  συνεργατικά έργα μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, και ενισχύεται το στελεχιακό δυναμικό  καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, κι όσο κι αν δεν συμφωνεί με το νεοφιλελεύθερο αφήγημα  της ΝΔ,  σύμφωνα με το οποίο όλα τα θετικά έρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, κι όλα τα αρνητικά από το «κακό» δημόσιο,  χάρη στο  ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ υλοποιούνται μια σειρά από ερευνητικές δράσεις,  που αποσκοπούν στο κοινωνικό καλό.  Πρωτοβουλίες, όπως τα Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας (στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα) καθώς και τα Εθνικά Δίκτυα για την Αγροδιατροφή, την Κλιματική Αλλαγή και τις Κβαντικές Τεχνολογίες,  προάγουν την έρευνα και την καινοτομία, την επιστημονική ποιότητα και αριστεία, ενώ  αντιμετωπίζουν έμπρακτα την επιστημονική και οικονομική καταστροφή που συνεπάγεται η φυγή  προικισμένων Ελλήνων ερευνητών στο εξωτερικό.

Στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης, εν μέσω κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας, και όσα έχουν να προσφέρουν τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες, με τα πελατειακά δίκτυα, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τα έργα βιτρίνας, τις «φούσκες» που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)