to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 14.12.2016

Κοινωνία

Τι ισχύει για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων που είναι δικαιούχοι ΚΕΑ

Μακροχρόνια άνεργοι που έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επιδότησης έχουν δικαίωμα στο επίδομα αν το εισόδημά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς δεν «κόβεται», τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά.


Από αυτούς που δηλώνουν ως δικαιούχοι ΚΕΑ ότι είναι άνεργοι, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, το 1/3. Όχι του συνόλου, μόνο αυτών που δηλώνουν άνεργοι, σημείωσε η καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο.

«Τους εγγεγραμμένους τους γνωρίζουμε, απλώς υπάρχουν δικαιούχοι του ΚΕΑ που είναι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι κτλ που δεν δηλώνουν άνεργοι. Ξέρουμε από το πιλοτικό πρόγραμμα σε 30 δήμους όλους τους δικαιούχους, τι έχουν δηλώσει ως κατάσταση. Εξ αυτών που δηλώνουν άνεργοι έχουμε κάνει έλεγχο, με τους εγγεγραμμένους στα μητρώα μας και έχουμε δει ότι το 1/3 αυτών δεν είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ», όπως διευκρίνισε.

Στον ΟΑΕΔ, συνέχισε η κ.Καραμεσίνη, «έχουμε 985.000 εγγεγραμμένους, εκ των οποίων επιδοτούνται 135.000, με το νούμερο να "παίζει" ... έχουμε αυτούς που απολύθηκαν από εποχικά επαγγέλματα όπως ο τουρισμός, η οικοδομή ... Γύρω στις 25.000-30.000 προέρχονται από απολύσεις στον τουρισμό. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 80.000 – 90.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ... Από αυτούς, «κάποιοι καταγράφονται στην τακτική επιδότηση, κάποιοι παίρνουν ειδικά εποχικά βοηθήματα ... υπάρχει ένας ευρύτερος αριθμός που πρέπει να συνυπολογιστεί». 

Ο κ.Καραμεσίνη τόνισε επίσης ότι «τα δικαιώματα των ανέργων σε επιδόματα περιγράφονται κανονικά στην ασφαλιστική νομοθεσία. Οι μακροχρόνια άνεργοι όμως που έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επιδότησης, όχι όλοι οι μακροχρόνιοι, έχουν δικαίωμα στο επίδομα των μακροχρονίως ανέργων, εάν το εισόδημα το ατομικό ή οικογενειακό είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Το επίδομα αυτό δεν "κόβεται" όπως σε άλλες χώρες, όπου η εγκαθίδρυση ενός Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ή ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπως το λένε αυτοί) συνήθως απορροφά τα ασφαλιστικά επιδόματα των μακροχρονίως ανέργων ... είναι κάτι που δεν γίνεται στη χώρα μας».

Έτσι, οι άνεργοι που έχουν 12μηνη επιδότηση και πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, δηλάδή 200 ευρώ μηνιαίως Χ 12 μήνες.

Αναφερόμενη εξάλλου το στο πρόβλημα των Εργατικών Κατοικιών του πρώην ΟΕΚ σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ ως ο διάδοχός του εκδίδει τα οριστικά παραχωρητήρια.

«Η συνήθης διαδικασία είναι να κληρώνονται οι δικαιούχοι και να παίρνουν προσωρινό παραχωρητήριο μέχρι την έκδοση οριστικού τίτλου ιδιοκτησίας, δηλαδή οριστικού παραχωρητήριου ... το πρόβλημα προέκυψε γιατί πάρα πολλοί πήραν προσωρινό τίτλο και 30 χρόνια μετά δεν είχε βγει οριστικός τίτλος ... στο Ηλιακό Χωριό για παράδειγμα εκκρεμούσε για 25 χρόνια η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων».

Οπως υπογράμμισε, επί της θητείας της αυτά τα παραχωρητήρια υπεγράφησαν όλα από την ίδια, ενώ συνολικά δόθηκαν περίπου 2.000 οριστικά παραχωρητήρια.

Ακούστε τη συνέντευξη στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)