to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 22.08.2019

Πολιτική

Σε φόντο χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν (βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία, το απόγευμα της Πέμπτης 22/8


«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας μεταξύ άλλων, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας. Τόνισε πως στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν.

O πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγα λεπτά αφού ο κ. Μακρόν είχε ξεπροβοδίσει τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον. Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχθηκε το ζεύγος Μακρόν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε ξεχωριστό πρόγραμμα και ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.

Σύμφωνα πάντα τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα».

Πτήση χαμηλών προσδοκιών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από τη συνάντηση το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, η πτήση του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Παρίσι είναι χαμηλών προσδοκιών. Η κυβέρνηση φροντίζει να κατεβάσει τον πήχη δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με Μακρόν και Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα δεν θα θέσει το θέμα των πλεονασμάτων. Αλλά θα επιχειρήσει να τους πείσει για την αξιοπιστία του.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση στο Τwitter του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου για τις επισκέψεις Μητσοτάκη σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία: “Τι θα βρει ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε. Μακρόν: Πρόθυμος αλλά πολιτικά πιεσμένος. Μέρκελ: Θα δείξει κατανόηση, θα δηλώσει υποστήριξη, αλλά η σκέψη της στους Πράσινους και στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ρούτε: Θα εκφράσει τη γραμμή των Ολλανδών που αποδεικνύονται επιφυλακτικοί έναντι Ε.Ε.”.

Οι μπίζνες

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις της Γαλλίας στην Ελλάδα και τη γαλλική συμμετοχή σε μεγάλα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα επικαλούμενος την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το χαμηλό επιτόκιο - ρεκόρ για την έκδοση του νέου επταετούς τίτλου, τη θετική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών και τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Στα “πωλητήρια” που έχει μαζί του ο Κ. Μητσοτάκης εντάσσονται η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ (στην οποία υπάρχει συμμετοχή της γαλλικής SUEZ με 5%) και τα (υπερκερδοφόρα) ΕΛΠΕ, ενώ στις προτάσεις για επενδύσεις είναι το Ελληνικό και η συμμετοχή γαλλικών funds στην αγορά κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα αναμένεται να επικαιροποιήσει το ενδιαφέρον της για την αγορά των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών - δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος. Με αυτά για “τυράκι”, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πείσει τον Μακρόν να είναι θετικός για μείωση των πλεονασμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά τη σημερινή τους συνάντηση σήμερα το απόγευμα στα Ηλύσια Πεδία.

Πλεονάσματα από το 2021

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 - αλλά όχι από το 2020. Ίσα-ίσα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το 3,5% και για την επόμενη χρονιά. Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το αίτημα για τη μείωση των πλεονασμάτων, λέει η κυβέρνηση, θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη, η οποία βελτιώνει και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η επίτευξη του στόχου για το 2020 θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Π. Χρηστίδης: Άλλαξε θέση η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα

Αντικείμενο κριτικής έγινε από το ΠΑΣΟΚ η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει στο ράφι την διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων. “Υπάρχει μια αλλαγή στη θέση της Ν.Δ.”, διαπίστωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης (στο Οpen).

“Όλοι θυμόμαστε πως ο Κ. Μητσοτάκης, αφού υιοθέτησε ό,τι λέγαμε και εμείς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% το οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, έφερε τον Μ. Βέμπερ λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να πει ότι αμέσως μετά τις εκλογές η δικιά μας κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”. Υπενθύμισε ότι “αυτό είναι κάτι το οποίο στις προγραμματικές δηλώσεις δεν το ακούσαμε, με αποτέλεσμα η μπάλα να πηγαίνει πιο μπροστά από ό,τι έπρεπε να πάει”.

Κατά τον Π. Χρηστίδη, “θα έπρεπε η χώρα να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε καλύτερη φάση από ό,τι πιθανολογούν αρκετοί ότι θα είναι μετά από ένα χρονικό διάστημα και ο δεύτερος ότι τώρα υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να αξιοποιήσει”. “Εμείς θα μπαίναμε στο αεροπλάνο μαζί με όποιον διεκδικούσε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% στο 2%”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Παπαδημούλης σχολιάζει τις διεθνείς επαφές που αρχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εξής:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)