to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 15.06.2018

Πολιτική

Τι φοβάται η Ντόρα Μπακογιάννη; (βίντεο)

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων και εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Ν. Κοτζιά.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυτό που τρομάζει την πρώην υπουργό είναι το ενδεχόμενο να βγουν στο φως έγγραφα από τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς έχει καταθέσει αίτημα για αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων, που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το αίτημα έχει εγκριθεί για περίπου 30 τέτοια έγγραφα, η  δημοσιοποίηση των οποίων θα ρίξει φως στην τακτική των κυβερνήσεων εκείνων και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση  τους πολιτικούς που συμμετείχαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Η κ. Μπακογιάννη αναπαρήγαγε τις συκοφαντίςες του περιοδικού Athens Review of Books, για την οποία μάλιστα ο υπεύθυνός του καταδικάστηκε αμετάκλητα. Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του περιοδικού ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηριζόταν «σταλινικός γκαουλάιτερ», ενώ του αποδιδόταν ψευδώς πως είχε σπουδάσει στην Ανατολική Γερμανία και πως «συνεργάστηκε με κάποιον αμείλικτο κομμουνιστή Γερμανό "φιλόσοφο", συνεργάτη της Μυστικής Αστυνομίας "Στάζι"».

Η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.  Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ.
 Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε.»


«Καρφιά» κατά Σαμαρά και Γεωργιάδη

«Καρφιά» κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να τους κατονομάσει, εξαπέλυσε επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόνενη στη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «κακή», δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό. Ειδικότερα είπε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης που διαπραγματεύτηκε για το καλό της πατρίδας». Με «μέτρο και λόγική είπε υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

«Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», τόνισε καρφώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά για την στάση του.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο 2008 καρφώνοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη, που τότε ήταν ανώτερο στέλεχος του ΛΑΟΣ: «στόχος της στρατηγικής μας το 2007 - 2008 ήταν να μην γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Για αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Για αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Για αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνεία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ».

Την άρση ασυλίας της κ. Μπακογιάννη ζήτησε σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς. «Αν με πληροφόρησαν σωστά, για τις ύβρεις που χρησιμοποίησε η κυρία Μπακογιάννη μέσω ενός περιοδικού συμφερόντων της και ζητώ την άρση ασυλία της. Θα έπρεπε να ντρέπεται, αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιεί» .
 
Η κ. Μπακογιάννη απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους: «Κάντε μου μήνυση! Αυτό που εχω να πω είναι ότι δεν είστε καθηγητής ούτε στο Χάρβαρντ, ούτε στην Οξφόρδη που το φάγατε. Κάντε μου μήνυση να πάμε στα δικαστήρια!». 
 
Και ο κ. Κοτζιάς συνέχισε: «Είναι ψευδή όσα λέει η Μπακογιάννη για την επιστημονική μου κατάρτιση. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι καθηγητής στο Χάρβαρντ ότι είχα συνεργαστεί. Και εγώ έκανα την ετήσια ομιλία στην Οξφόρδη που είμαι και μέλος. Να μας πει και η κυρία Μπακογιάννη πώς πήρε τα πτυχία της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)