to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 09.06.2017

Πολιτική

Κλείνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες εν όψει του Eurogroup - «Πραγματική λύση» και όχι μετάθεση της αβεβαιότητας θέλει η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος


Με την κατάθεση χθες στη Βουλή των τροπολογιών, κλείνουν, εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, και οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ζήτημα είναι να επαρκεί ο περαιτέρω προσδιορισμός του βαθμού χρήσης των «εργαλείων» για το χρέος, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή, να εγγυάται την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους. 

Σημειώνεται ότι το πακέτο των τροπολογιών περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν το απόγευμα της Πέμπτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα και την ψήφιση των πέντε τροπολογιών.

Ευ. Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρή λύση στη τελική συμφωνία με εταίρους - Έ. Αχτσιόγλου: Ηθική και πολιτική υποχρέωση των εταίρων για λύση χρέους

«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του "QE" να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεχθήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό επί της πρότασης των δανειστών, πάνω στη βάση που θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στροφή που φαίνεται να έρχεται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup στις 23 και 24 Μαίου, με αφορμή τη συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

«Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι πολυδιάστατη. Εμείς παλεύουμε να έχουμε περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της πολιτικής και να αποσαφηνιστούν τα μέτρα εγγύησης» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν, όπως είπε, εντελώς διαφορετική εικόνα από ότι ο διεθνής Τύπος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

«Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου, την οποία εκμεταλλεύτηκε και η αντιπολίτευση, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδωσε ο διεθνής Τύπος στις 23 και 24 Μαίου. Διαβάστε σε ποιον ρίχνανε την ευθύνη και σε ποιους τους επαίνους για τη στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το βασικό που δεν δεχτήκαμε την πρόταση του ΔΝΤ, ήταν γιατί έλεγε ότι τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν αρκετά. Η θέση αυτή του ΔΝΤ ήταν παράξενη. Μπορεί να ήταν μια πίεση προς τους εταίρους για να δοθεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».

Έφη Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ηθική και πολιτική υποχρέωση των εταίρων για ρύθμιση του χρέους

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ότι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν την ηθική και την πολιτική υποχρέωση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους» επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί και προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση του παγώματος των συντάξεων μέχρι το 2022 αντί 2021, όπως προβλεπόταν αρχικά, τονίζοντας ότι απορρίφθηκε στο Eurogroup το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής πλευράς.

«Δεν έγινε χώρος στο διάδρομο της ελληνικής οικονομίας ώστε να εμπεδώσει την ανάπτυξη, που φαίνεται να έρχεται μέσα από την μείωση της ανεργίας και το ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας.  Με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση προσανατολίζεται το ΔΝΤ

Σε καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το Χρέος. Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκειά του και μετά το τέλος του έτους.

Πρόταση γαλλικής έμπνευσης, που συνδέει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης μεσο-μακροπρόθεσμα, βρίσκεται παράλληλα στο επίκεντρο έντονων διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες για έναν συμβιβασμό στο ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Για «κινητοποίηση», προκειμένου να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στις 15 του μήνα, μίλησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος συναντήθηκε στο Παρίσι με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν.

«Οι δανειστές να μην παίζουν με τη φωτιά»

Την ίδια στιγμή, μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας έστειλε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί: «Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και κάλεσε τα κράτη - μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (διαβάστε αναλυτικά).

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Eρωτηθείς αν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας κρίνεται ικανοποιητική, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όπου υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EwG. Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα ότι «μια απόφαση στο Eurogroup της 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, όπου απηύθυνε σήμερα ομιλία. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 Greek Finance Minister Tsakalotos attends a euro zone finance ministers meeting in Brussels

«Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει τώρα να παράσχουν σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό μήνυμα στις αγορές», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt.

«Θα ήταν ομολογουμένως κάπως παράξενο να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο έχει συμφωνήσει ΔΝΤ και την ίδια στιγμή το τελευταίο να αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα. Και όπως είναι γενικώς παραδεκτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιείχε μία σειρά από επώδυνα και πολιτικά δύσκολα μέτρα. Υπάρχει γενική ομολογία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΟΣΑ, για την έκταση και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Κατά συνέπεια δεν είμαι απαισιόδοξος ως προς το μέλλον. Πιστεύω ότι με καλή θέληση όλων των πλευρών μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία να παρέχει σαφήνεια στο θέμα του ελληνικού  χρέους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να οικοδομεί πάνω στην πορεία της προς συνολική ανάκαμψη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, η κυβέρνηση εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα του 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Και αυτή η τελευταία παράμετρος της συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της τρέχουσας συζήτησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)