to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 21.01.2014

Πολιτική

Τι είπε ο Γ. Σταθάκης για το χρέος και τι (δεν) κατάλαβε ο Κεδίκογλου

Νέα επίθεση λάσπης στο ΣΥΡΙΖΑ από την μονταζιέρα της Συγγρού και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, για το δημόσιο χρέος.


Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο: «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. 

Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός και έμμεσης και άμεσης απομείωσης για είναι βιώσιμο, μιλώντας ξεκάθαρα και για διαγραφή μέρους του χρέους


«Η διαγραφή ενός μέρους του χρέους γίνεται είτε άμεσα με μείωση του κεφαλαίου, είτε έμμεσα με συνδυασμό επιμήκυνσης και επιτοκίου. Η έμμεση έχει όρια που δεν μπορεί να υπερβεί. Χρειάζεται συνδυασμός και έμμεσης και άμεσης απομείωσης για είναι βιώσιμο, γιατί η έμμεση δεν επαρκεί» εξήγησε.

Τι δεν καταλαβαίνει ο Σίμος;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατάφερε παρ' όλα αυτά να "μπερδευτεί". Το αποτέλεσμα ήταν να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει πως ο Γ.Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μόνο το 5% του δημοσίου χρέους ως «επαχθές», όταν η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» και πρόσθεσε:

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και -μονομερώς- θα "διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους" ή "μόνο το 5%"».

Απαντώντας, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει:

«Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως 'επαχθές' ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις 'θέσεις' του ΣΥΡΙΖΑ" και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το 'επαχθές' ή το 'μεγαλύτερο μέρος' του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η 'μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους' που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;», ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

Στη νέα επίθεση Κεδίκογλου το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ειρωνικό ύφος, παρακαλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβάζει τουλάχιστον τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις. Επιπλέον, ρωτάει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν μπορεί να ενημερώσει για τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος, ή αν πρέπει ο να ερωτηθεί ο κ. Σόιμπλε απευθείας:

"Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις. Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σόιμπλε".

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)