to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 17.09.2018

Μ.Λ.

Πολιτική

Τι είπε και τι δεν είπε (γιατί δεν ρωτήθηκε) ο... στρατηγικός κακοπληρωτής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 47 ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου...


Μαραθώνια η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 47 ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των τριών ωρών. 

Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν του ετέθη καμία ερώτηση (!) που να αφορά τα μεγάλα σκάνδαλα της επικαιρότητας, όπως η υπόθεση Novartis και το ζήτημα των «θαλασσοδανείων» των κομμάτων, παρόλο που το θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα μόλις μερικές μέρες πριν. Έτσι όλοι έμειναν με την απορία αν ο κ. Μητσοτάκης που δεσμεύθηκε ότι θα κυνηγήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές υπονοεί ότι στο μέλλον θα κυνηγήσει τον ίδιο του τον εαυτό και το κόμμα του. Λέξεις όπως «οffshore» και «ΚΕΕΛΠΝΟ» κρίθηκαν επίσης ως απαγορευμένες.

Θάτσερ, Πινοσέτ και στο βάθος... ΔΝΤ

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, δεν δέχτηκε «δύσκολες» ερωτήσεις. Αντιμετωπίστηκε ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και ως τέτοιος ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του, ένα μείγμα Θάτσερ και Πινοσέτ και στο βάθος... ΔΝΤ. Ένα πρόγραμμα που φαίνεται ότι το επιτελείο του ευελπιστούσε να γίνει γνωστό μόνο στους κύκλους των επιχειρηματιών που υποστηρίζουν τη Ν.Δ. Ίσως και να ποντάρουν στην αδράνεια της κοινωνίας. Δεν σκέφτηκαν άραγε ότι και ο κόσμος της εργασίας θα ακούσει για το νεοφιλελεύθερο αυτό πρόγραμμα και τότε το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μείωση των πλεονασμάτων, ενώ ο ίδιος είχε δεχτεί τα εξωφρενικά πλεονάσματα της τάξης του 4,5%.

Υποσχέθηκε ως πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών ένα πινοσετικό ασφαλιστικό που θα αφήσει στον αέρα 1,5 εκατ. συνταξιούχους. 

Πιστός φίλος του ΣΕΒ, υποσχέθηκε ότι επιφυλάσσει  στους εργαζόμενους εργασιακό Μεσαίωνα χωρίς δικαιώματα και με εργατική νομοθεσία που θα δίνει κίνητρα προς τους επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να είναι... καλά παιδιά και φιλεύσπραχνοι προς τους υπαλλήλους τους. Υπερασπίστηκε ξεκάθαρα την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων.

Επανέλαβε τη θέση περί συρρίκνωσης του κράτους, αναλογίας 1:5 για τις προσλήψεις και εκχώρησης τομέων του δημοσίου στους ιδιώτες, επαναφέροντας τις εργολαβικές εταιρίες.

Αν και δήλωσε αμείλικτος προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τόνισε ότι σκοπεύει να  αμνηστεύσει τους φοροφυγάδες, δεσμευόμενος ότι θα διαγράψει τα χρέη τους. Ίσως έτσι να ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να σβήσει και τα «θαλασσοδάνεια» μισού δισ. ευρώ της ΝΔ και του (φίλα προσκείμενου και με νέο ΑΦΜ) ΠΑΣΟΚ.

Μίλησε για μεταφορά ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με παράλληλη περικοπή των κρατικών πόρων. Ουσιαστικά με βάση τα όσα ανέφερε δεν σκοπεύει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, αφού τον υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα εισπράττονται και σήμερα.

Αφού υποσχέθηκε μειώσεις βαρών μόνο για τους έχοντες και με βάση τους δεδομένους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, αυτό που υπόσχεται είναι πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους και πάντα προς όφελος των αρπακτικών ιδιωτών.

Επέμεινε στην ακροδεξιά ατζέντα της καταστολής και του αυταρχισμού, πιστός στην ακροδεξιά (διογκούμενη) πτέρυγα του κόμματός του. Να σημειωθεί, βέβαια, εδώ ότι ιστορική θα μείνει η φράση του ότι «δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία». Ίσως να υπονοούσε ότι ο κ. Βορίδης δεν βρίσκει και τόσο «ελαττωματικές» τις ιδέες της Αριστεράς πια...

Είπε ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά (και πάλι για να τα έχει καλά με την ακροδεξιά του πτέρυγα) έκανε σκληρή κριτική. Μάλλον δεν αντέχει δεκάδες χώρες στοκ κόσμο να ονομάζουν Βόρεια Μακεδονία τη χώρα που τώρα ονομάζουν Μακεδονία (σκέτο).

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την πολιτική τυμβωρυχία για την τραγωδία στο Μάτι και έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, δείχνοντας μάλιστα και φωτογραφίες από τη Μόρια που... παρεμπιπτόντως είχε μαζί του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επαναλάβει τα επιχειρήματα του Όρμπαν περί υπαιτιότητας της Ελλάδας για τις ροές των προσφύγων.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η κυβέρνηση με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τον ευχαρίστησε θερμά....

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)