to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 28.09.2012

left.gr

Πολιτική

Τι είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση 30 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα προωθούμενα μέτρα κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων, μισθών και συντάξεων. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Μπάρκα, Π. Κουρουμπλή, Αλ. Μητρόπουλου, Δ. Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γ. Σταθά, Μ. Μπόλαρη, Χ. Καραγιαννίδη, Δ. Στρατούλη).



Κωνσταντίνος Μπάρκας

ΑΛΛΟΘΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Από τον Μάιο του 2010, καταστρέφετε τις εργασιακές σχέσεις και επιτίθεστε στον κόσμο της εργασίας με άλλοθι ένα χρέος, το οποίο επιμένετε να βαφτίζετε δημόσιο. Ένα χρέος που προκύπτει από τις τράπεζες  που τους έχετε δώσει 178 δις ευρώ και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσετε . Το χρέος σαν άλλοθι σας πήγε ως το μεσοπρόθεσμο. Και τώρα σκάτε το άλλο παραμύθι, το μισθολογικό κόστος. Όταν λέτε μισθολογικό κόστος τί εννοείτε; το μεροκάματο; Εάν δεν υπήρχε ο εργαζόμενος μέσα στην επιχείρηση δε θα υπήρχε η ίδια η επιχείρηση. Άρα όταν μιλάτε για κόστος αναφέρεστε σε ανθρώπους που παράγουν την αξία, τον πλούτο, τα κέρδη. Για εμάς δεν υπάρχει εργατικό κόστος αλλά εργοδοτικό  κόστος στην κοινωνία, το όποιο μειώνετε για μία ακόμα φορά με τις αποφάσεις σας για μείωση 5% των  ασφαλιστικών εισφορών και την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%.  Εσείς ισχυρίζεστε ότι οι εργαζόμενοι ζουν πάνω από τις ανάγκες τους , εμείς λέμε ότι οι εργοδότες ζούνε πάνω στις ανάγκες μας.

Γιατί αν δείτε κάποιο άλλο στοιχείο πέρα από αυτά του ΣΕΒ και της Τράπεζας της Ελλάδας, θα διαπιστώσετε ότι από το 2009 έχετε προβεί  σε μείωση μισθών από 22% μέχρι 50%, ότι η προβλεπόμενη πραγματική ανεργία για το 2013 θα φτάσει το 34%, ποσοστό που ούτε οι ΗΠΑ στο μεγάλο κραχ του 1929-33 δεν κατάφερε να ακουμπήσει, ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 55%,των νέων γυναικών στο 68% και ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι που εσείς συνεχίζετε να τους λέτε τεμπέληδες, αντιπαραγωγικούς, διεφθαρμένους  δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη.

Υποτιμάτε τις ζωές μας, συμπεριφέρεστε σαν εκπρόσωπος του ΣΕΒ,  μας ωθείτε σε συλλογική κατάθλιψη, αλλά η κοινωνία, το πειραματόζωό σας, δεν αντιδρά όπως περιμένατε εσείς η τρόικα και ο ΣΕΒ, καταλαμβάνει το εργαστήριο και απαντάει με συλλογική αντίσταση. Αντιστέκεται σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία.


Παναγιώτης Κουρουμπλής


«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»


Οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας βυθίζουν την οικονομία και την κοινωνία σε ένα υφεσιακό οικονομικό καθεστώς που δεν είναι σε θέση να παράξει τίποτα πέρα από φαινόμενα κοινωνικού ολοκαυτώματος. Η κατεδάφιση κάθε αντίληψης περί συλλογικού κοινωνικού κεκτημένου και η επί της ουσίας κατάργηση του εργασιακού μας πολιτισμού, οδηγούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε καθεστώς μεσαιωνικής εργασιακής γαλέρας.

Το επιχείρημα ότι η πολιτική των κοινωνικών κατεδαφίσεων θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη αποδεικνύεται κάθε φορά που εφαρμόζεται ψευδεπίγραφο και εκ του πονηρού. Οι μετρήσεις του τελευταίου τριμήνου στη γειτονική Βουλγαρία, στην οποία εφαρμόζεται ένα τέτοιο καθεστώς, έδωσαν 300.000 ανέργους και 10% αύξηση της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας τη σαθρότητα των ισχυρισμών της συγκυβέρνησης. Η εργασιακή φρίκη που προωθείται οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και σε ανεργία άνω του 50% στους νέους και 30% στις υπόλοιπες ηλικίες. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν την κοινωνία στο σημείο τήξης της. Πέραν αυτού οδηγός στη σκέψη των πολιτών δεν μπορεί να είναι άλλος από την απόγνωση.


Αλέξης Μητρόπουλος

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΑΚΡΑΙΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΟΓΜΑ»


Με απανωτούς νόμους, εφαρμοστικούς του πρώτου Μνημονίου, των επικαιροποιήσεών του και του δεύτερου Μνημονίου, καθώς και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων χρόνων (αιρετές και μη), καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση, ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα, που η Τριαρχία των δανειστών επιβάλλει. Συντελείται μια πρωτοφανής αναδιάρθρωση των προστατευτικών εργατικών νόμων που παραπέμπουν στις πρώιμες εποχές της άγριας πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Όλοι όμως οι συν-Έλληνες βιώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα της πρωτοφανούς ανεργίας, της βαθιάς ύφεσης, της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των συνεχών περικοπών στους ήδη πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, της ατυπίας, της ραγδαίας φτωχοποίησης του λαού μας. Επιχειρείται ανεπιτυχώς η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους με απίθανο μεγάλο ανθρώπινο κόστος, με τη γενικευμένη εξαθλίωση μισθωτών, συνταξιούχων και επιτηδευματιών.  

Όλοι αντιλαμβάνονται την αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας, την καταστροφή του ανθρώπινου δυναμικού της και του μέλλοντός της. Οι νέοι της πατρίδας μας στερούνται κάθε προοπτικής.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου 

«ΚΑΘΑΡΑ ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ»


Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των απολύσεων και στην νέα σχεδιαζόμενη από την τρικομματική κυβέρνηση και την Τρόικα μείωση των αποζημιώσεων. Κατηγόρησε την τωρινή, αλλά και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις για τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, για την απελευθέρωση των απολύσεων λόγω της μείωσης των αποζημιώσεων που αποφασίστηκε με το πρώτο μνημόνιο και συνέβαλε καθοριστικά στην εκτίναξη της ανεργίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αφού διευκολύνει τις απειλές και τις πιέσεις των εργοδοτών.

Χαρακτήρισε ως καθαρά ταξικές επιλογές τα νέα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση με την Τρόικα, τα οποία ζητούν και νέα μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και τόνισε ότι πρόκειται για χρόνια αιτήματα των εργοδοτών. «Ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι πολυεθνικές εταιρίες αποτελούν τις κοινωνικές αναφορές της σημερινής κυβέρνησης», όπως δήλωσε.

Γιάννης Σταθάς

«Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ»


Μας είπαν τον Μάιο του 2010 ότι με το  Μνημόνιο Νο 1 θα πάρουν χρήματα να πληρώσουν τους «κακούς» δημοσίους υπαλλήλους και να σώσουν την χώρα από χρεοκοπία, και ότι τέλη του 2011, αρχές του 2012 θα έχουμε βγει στις αγορές και θα έχει αρχίσει η ανάπτυξη.

Μας είπαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει έλλειμμα, παρά μόνο πλεονάσματα. Στη συνέχεια μας είπαν ότι το Μνημόνιο απέτυχε και έφεραν άλλο Μνημόνιο το οποίο απέτυχε κι αυτό κατά τα λεγόμενά τους.

Τα Μνημόνια δεν απέτυχαν. Έχουν πετύχει 100% τον σκοπό τους ο οποίος είναι να δώσουν τον πλούτο του ελληνικού λαού έναντι πινακίου φακής, δωρίζοντας τον στην ουσία στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, έχοντας τους Έλληνες να δουλεύουν με μισθούς εξαθλίωσης.

Την ανατροπή σε αυτά τα πανάθλια και απάνθρωπα μέτρα  θα την κάνει ο ελληνικός λαός σύντομα, γιατί είναι ένας λαός περήφανος και θα δώσει μάχη για την αξιοπρέπεια και την επιβίωσή του απέναντι στους κουκουλοφόρους του κεφαλαίου.


Μαρία Μπόλαρη

«ΒΙΑΙΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ»


«Με την πολιτική που ασκείται κλιμακώνεται τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας. Διώκεται το δικαίωμα στη δουλειά και στην συνταξιοδότηση. Τα μνημόνια επέβαλαν μέχρι το 2012 μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων 4,5 δισ. ευρώ. Για τη διετία 2013-14 ετοιμάζεται περικοπές 5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη σημαίνει εγκλωβισμό χιλιάδων εργαζομένων. Για τους δε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ή για αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους σημαίνει ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη…


Το σχεδόν 1.200.000 άνεργοι σημαίνει απώλειες 5 δισ. ευρώ για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Η αδήλωτη και ελαστική εργασία επιδρά επίσης στις απώλειες αυτές. Τη στιγμή που συμβαίνουν αυτά η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη με την εργοδοσία: ήδη προχώρησε σε μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1% και προετοιμάζετε νέα ανάλογη ρύθμιση που θα μειώσει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών κατά 3,9%. Πρόκειται για μια βίαιη αναδιανομή πόρων προς όφελος των πλουσίων. Εμείς θα παλέψουμε για την ακύρωση των Μνημονίων, για μέτρα δραματικού περιορισμού της ανεργίας, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.Όλα αυτά θα επιβληθούν με τους αγώνες. Πήρατε μια πρώτη γεύση από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στις 26/9. Αυτά τα μέτρα θα τα υλοποιήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.


Χρήστος Καραγιαννίδης 

«ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ»


Το (δήθεν) «non paper» δεν μας υπενθυμίζει μόνο τη δέσμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου για μείωση του κατώτατου μισθού. Ζητάει ουσιαστικά να παρέμβει το κράτος για να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε αυτή τη χώρα θα συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Ότι είστε εδώ για να κάνετε πραγματικότητα τις ονειρώξεις του ΣΕΒ. Όσα ο κ.Δασκαλόπουλος πρότεινε από το 2010 έρχεστε εσείς να τα κάνετε προσεχώς νόμους του κράτους. 


Η τακτική σας πλέον είναι πασίγνωστη. Θεσμοθετείτε τον ανταγωνισμό των Ελλήνων εργαζομένων μεταξύ τους, των αλλοδαπών και των ημεδαπών εργαζομένων με την απλόχερη βοήθεια ενός νέου εργαλείου που αποκτήσατε σε αυτή τη βουλή και φυσικά αναφέρομαι στη φασιστική ΧΑ,  αλλά και μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, με στόχο να γίνει νόμος ο κανιβαλισμός και η αποσάθρωση της κοινωνίας. Πολλή γνώριμη η τακτική του διαιρει και βασιλευε.  Παράγετε στρατιές εξαθλιωμένων (εργαζομένων και μη) που είναι έτοιμοι υπομείνουν μισθούς 250 ευρώ το μήνα με 13 ώρες εργασία την ημέρα. Παραδίδετε εντελώς απροστάτευτη την εργασία στα χέρια των ισχυρών, λειτουργώντας αποκλειστικά σαν τους προστάτες – μπράβοι των πλουσίων.


Δημήτρης Στρατούλης

«ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ»


Οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις τροϊκανές πολιτικές τους τα δυόμισι τελευταία χρόνια είχαν ως κύριο στόχο την κατεδάφιση των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί οι μισθοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 25-30%, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει κυριολεκτικά λάστιχο και η ανεργία εκτινάχτηκε και έσπασε όλα τα ιστορικά για τη χώρα μας ρεκόρ.

Η Ελλάδα κ. Υπουργέ δεν ήταν Σοβιέτ, όπως είπατε δημόσια πριν λίγες μέρες, όσον αφορά μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ήταν και παραμένει καπιταλιστική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης με τους πιο υποβαθμισμένους σ’ αυτή, μαζί με την Πορτογαλία, μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Εφόσον, ξ κυβέρνησή σας επιθυμεί να προωθήσει το νέο πακέτο μνημονιακών μέτρων θα μετατρέψετε τη χώρα μας σε Κόσσοβο, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, που εκεί είναι μαφιόζικες, και σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όσον αφορά το κοινωνικό κράτος.

Η κυβέρνηση με τη νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών μετατρέπεται σε σφαγέα με τον μπαλτά και ικανοποιεί τις ορέξεις όχι μόνο των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά κυρίως τις απαιτήσεις των Γερμανών Βιομηχάνων για μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας.

Ένα είναι σίγουρο: κυβέρνηση και τρόικα θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει και στη Βουλή και στους δρόμους. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα κάνουμε ό, τι περνάει πολιτικά και κινηματικά από το χέρι μας για να μην περάσετε το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων. Θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για ακύρωση των μνημονίων και για να στείλει την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνιά τους στα σκουπίδια της ιστορίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)