to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια που δρουν ως υποκατάστατα αντισώματα (είναι σαν τα αντισώματα του ίδιου του οργανισμού)


Εάν έχετε βγει θετικός στην Covid-19, η πρώτη ερώτηση είναι: Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο να αρρωστήσω σοβαρά;

Υπάρχουν πλέον οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα (mAb) και τα αντιιικά χάπια για ασθενείς που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια που δρουν ως υποκατάστατα αντισώματα (είναι σαν τα αντισώματα του ίδιου του οργανισμού), βοηθούν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό, αποτρέποντας την πρόκληση σοβαρής βλάβης.

Η θεραπεία προτείνεται για επείγουσα χρήση για επιλέξιμους ασθενείς, οι οποίοι έχουν θετικό τεστ Covid-19, ήπια ώς μέτρια συμπτώματα της νόσου για δέκα ημέρες ή λιγότερο, δεν νοσηλεύονται και έχουν υποκείμενα νοσήματα, οπότε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Δεν ενδείκνυται για ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 ή απαιτείται οξυγονοθεραπεία λόγω Covid-19.

Χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια με ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση σε μια εφάπαξ δόση. Απαιτείται έγκριση κεντρικά από τους αρμόδιους φορείς για έλεγχο των κριτηρίων και είναι ήδη διαθέσιμα.

Τα αντιικά χάπια των εταιρειών Pfizer και Merck είναι επιλογές εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης της Covid-19 για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Όταν χορηγηθούν εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Απαραίτητη είναι η αποκέντρωση των διαδικασιών στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, ώστε τα χάπια να συνταγογραφούνται, να μπορούν να διανεμηθούν στα φαρμακεία και να ληφθούν στο σπίτι, από τον θεράποντα ιατρό, διότι είναι σημαντική η στενή παρακολούθηση του ασθενή κατά τα πρώτα στάδια της λοίμωξης για να διασφαλιστεί η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που θα αποτρέψει τις επιπλοκές.

Η προμήθειά τους θα μπορούσε να είναι εφικτή τους επόμενους μήνες, αν και οι προμήθειες είναι πιθανό να περιοριστούν αρχικά.

Η ύπαρξη των ανωτέρω φαρμάκων δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

* Η Χρυσούλα Νικολάου είναι ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Εργαστηριακής Ιατρικής, αντιπρόεδρος στο ΚΕΣΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)